Musorujsag
Élő Eredmények

Megtörhetetlen amerikai hegemónia: ezüstérmes a vébén a magyar női pólóválogatott

Megtörhetetlen amerikai hegemónia: ezüstérmes a vébén a magyar női pólóválogatott

M4 Sport/MTI
Az utóbbi években egyeduralkodó Egyesült Államok csapata megtörni nem tudta, de végül 9-7-re legyőzte az ezüstérmet szerző magyar női vízilabda-válogatottat a budapesti Hajós Alfréd Uszodában játszott világbajnoki döntőben.

női vízlabda-világbajnokság, döntő:
Egyesült Államok – Magyarország 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
gólszerzők:
Musselman 5, Neushul 3, Steffens 1, illetve Gurisatti 3, Keszthelyi-Nagy 2, Máté, Szilágyi 1-1
Magyarország:
Magyari Alda – Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Keszthelyi-Nagy Rita, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Gurisatti Gréta, cserék: Gangl Edina (kapus), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla

Az amerikaiak voltak a találkozó esélyesei, hiszen világbajnokságon legutóbb 2531 nappal ezelőtt, a 2015-ös, kazanyi torna csoportkörében az olaszoktól szenvedtek vereséget, ráadásul a mostani tornán a csütörtöki elődöntőben 14-6-ra ütötték ki azt az olasz csapatot, amely a csoportkörben legyőzte a házigazda magyar együttest.

Ugyanakkor a közelmúltban éppen Bíró Attila csapata volt az egyetlen, amely legyőzte az Egyesült Államokat, a tokiói olimpia csoportkörében 10-9-re diadalmaskodott a világ legjobbjai felett, holott azt megelőzően 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékok fináléjában, Hollandiától kaptak ki (8-9) olimpián.

Vályi Vanda elhozta az első labdát, Parkes Rebecca pedig szállította az előnyt, ami viszont kimaradt. Az amerikaiak első két támadásukat lövés nélkül fejezték be, a túloldalon viszont megszületett az első találat, Gurisatti Gréta közelről húzta be Szilágyi Dorottya remek átadását. Az amerikaiak a negyed feléhez érve találták el először a kaput, ekkor Madeline Musselman egyenlített az első fórból. Nem sokkal később érkezett a második előnyük is, ezt is Musselman értékesítette. Támadásban mindkét együttes sokat hibázott, az első szünet előtt a magyarok Keszthelyi-Nagy Rita blokkjának köszönhetően még kivédekeztek egy emberhátrányt.

Vályi másodszor is megnyerte a ráúszást, és újra jött a fór, de ez is kimaradt, ám a túloldalon az amerikaiak sem tudtak élni a létszámfölényes lehetőséggel egy remek hazai blokknak köszönhetően. Az újabb magyar támadásból jött az egyenlítést Keszthelyi-Nagy révén, de egy kontra után az amerikaiak megúsztak, Musselman pedig már a harmadik gólját szerezte. A hazai csapatból Parkes harcolt ki újabb előnyt, Gurisatti pedig higgadtan pattintott a léc alá, megtörve ezzel a sziporkázó Ashleigh Johnson kapus magabiztosságát. Visszaúszás közben Rybanska Natasát kiállították, de megint csak jó volt hátrányban a védekezés. Egy perccel a félidő előtt újra fórt kaptak az amerikaiak, ezúttal nagyszerűen végigjátszották az akciót és centerből Maggie Steffens talált be, pedig Magyari ehhez is hozzáért.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (MTI/Koszticsák Szilárd)

A harmadik játékrész elején az amerikaiak egy szép ejtéssel növelték előnyüket, de nem lett három a különbség, mert Magyari hátrányban óriásit védett. Visszaúszás közben Musselmant kiállították, Bíró Attila időt kért, a figurát pedig Gurisatti fejezte be. Érkezett egy vitatható amerikai ötméteres, ráadásul Rybanska kipontozódott, Musselman negyedik góljával visszaállt a kétgólos különbség. Nem sokkal később lőtávolon kívülre került a magyar csapat, Magyari kezéről ugyanis befelé pattan Ryann Neushul lövése.

A záró nyolc perc elején fáradtnak tűnt a hazai együttes, Johnson a kapuban azonos létszámban és hátrányban is parádézott, elöl pedig Neushul lőhetett könnyű gólt. Öt perccel a vége előtt Máté Zsuzsanna találatával zárkóztak fel a magyarok, majd Magyari védett hátrányban, Szilágyi betalált, a közönség pedig űzte-hajtotta a csapatot, hiszen újra felcsillant a remény. Mint kiderült, a magyarok támadása alatt nem ment az óra, de hosszas videózás után megadták a találatot.

Kevesebb mint három perc volt hátra, amkor Gurisattit kiállították, az amerikai kapitány időt kért, de tanítványai elrontották a figurát. A kínálkozó alkalommal viszont nem tudtak élni a hazaiak, Garda Krisztina lövését blokkolták 1:50 perccel a vége előtt. A következő támadásra már Magyari is felúszott, Keszthelyi-Nagy pedig parádés kapufás góllal egyetlen találatra hozta fel a magyar csapatot.

Egy védekezési hiba után az amerikaiak 49 másodperccel a vége előtt ötmétereshez jutottak, Musselman pedig eldöntötte az aranyérem sorsát. Az elmúlt három olimpián is diadalmaskodó amerikaiak zsinórban harmadszor védték meg vb-címüket.

A magyar csapatot a lefújást követően hosszú percekig állva ünnepelte a közönség.

A győztes amerikai válogatott tagjai a vízben ünnepelnek, az ezüstérmes magyarokat a Hajós Alfréd Uszoda közönsége éltette (MTI/Koszticsák Szilárd)

„Minimálisan jobb volt az amerikai válogatott, a végén azért kaptak egy-két könnyebb ítéletet, ami nem tetszett. Talán nincs erre szükségük, amúgy is jobb csapat nálunk” – vélekedett a mondjuk úgy hangyányi különbségről Bíró Attila szövetségi kapitány.

A magyar válogatott a 2013-as barcelonai bronzérem után lett újra dobogós világbajnokságon, legutóbb 2005-ben Montrealban játszott vb-döntőt, akkor Faragó Tamás irányításával éppen az aktuális címvédő amerikai csapatot győzte le hosszabbítás után, megszerezve ezzel története második vb-aranyát.

további helyosztók:
a 3. helyért:
Hollandia-Olaszország 7-5 (1-2, 1-2, 2-0, 3-1)
az 5. helyért:
Spanyolország-Ausztrália 8-5 (2-0, 1-1, 3-1, 2-3)
a 7. helyért:
Görögország-Franciaország 16-7 (5-2, 3-1, 5-2, 3-2)

Borítókép: Budapest, 2022. július 2. Az amerikai Kaleigh Gilchrist (b) és Rybanska Natasa (j2) a vizes világbajnokság női vízilabda tornája döntőjében játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. július 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak