Musorujsag
Élő Eredmények

Fantasztikus győzelem: a magyar válogatott kiütötte Szerbiát a vízilabda Eb-n

Fantasztikus győzelem: a magyar válogatott kiütötte Szerbiát a vízilabda Eb-n

mti
A magyar férfi vízilabda-válogatott váratlanul simán, 16-7-re legyőzte az olimpiai bajnok szerb csapatot a Splitben zajló vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának szerdai csoportrangadóján, ezzel pedig szinte biztosan csoportelső, ami automatikus negyeddöntős szereplést jelent.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak, 2. forduló, D csoport:
Magyarország-Szerbia 16-7 (3-2, 4-0, 4-2, 5-3)
magyar gólszerzők: Manhercz 4, Konarik, Angyal 3-3, Burián 2, Molnár, Nagy, Jansik, Fekete 1-1

Burian Gergely két góllal zárta a mérkőzést (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A júliusban kinevezett Varga Zsolt szövetségi kapitány egy változtatást hajtott végre a Szlovénia felett aratott nyitófordulós győzelmet követően: Ágh György mellett ezúttal Vadovics Viktor maradt ki a 13 fős meccskeretből, helyére Konarik Ákos került.

A mindig nagy presztízsű rangadó gólgyártását pedig éppen a Szolnokról a Vasasba visszaigazolt játékos kezdte meg egy távoli bombával. A magyarok nem sokáig örülhettek a vezetésnek, mert a szerbek azonnal egyenlítettek, amikor a meccs első fórja éppen lejárt. Bár az első percekben több sikertelen bejátszási kísérlet volt, a magyar csapat nem adta fel a próbálkozást, ez pedig kifizetődött, mert Molnár gyönyörű csavargólt dobott centerpozícióból, amire ötméteresből válaszolt a rivális. A vezetést harmadszor is a magyarok szerezték meg Burián megúszásának köszönhetően, az egyenlítés viszont elmaradt, mert a szintén alaposan megfiatalított szerb együttes – mindössze hárman maradtak Tokió olimpiai bajnokai közül – kétszer is a kapufát találta el.

A második negyedben a szerbek sorozatos hibáit nagyszerűen használta ki Manhercz. Előbb a második emberelőnyt váltotta gólra, méghozzá klasszis megoldással, ahogy a bal oldalon jobb kézzel visszahúzta a rövid sarokra a labdát, aztán az ellenfél labdaeladását büntette meg. Eközben remekül működött a védekezés, jók voltak a blokkok, ha pedig átjutott egy lövés a kezek erdején, akkor rendre a kapufán csattant a labda. A nagyszünetig öt góllal elhúzott a magyar válogatott, mert Nagy emberelőnyből, Manhercz pedig büntetőből volt még eredményes.

Zalánki Gergő (b) és a szerb Ognjen Stojanovic (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A fordulást követően is folytatódott a váratlanul egyoldalú küzdelem, a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes Zalánki újabb labdaszerzését Konarik használta ki, majd a csapatkapitány Jansik emberelőnyben iratkozott fel a góllövők közé. A szerbek 14 perc után törték meg a gólcsendjüket Drasovic révén, majd rögtön a következő emberelőnyüket is kihasználták, de még mielőtt lendületbe jöttek volna, az immár triplázó Konarik emberelőnyös gólja és Vogel két egészen parádés védése lehűtötte őket, ráadásul a negyedet Angyal gólja zárta.

Az utolsó nyolc perc újabb szépségdíjas, emberelőnyös góllal indult: Zalánki remek passzát a vízből derékig kiemelkedő Angyal könnyedén húzta közelről a kapuba. A szerbek egyszerűen nem találták a magyar emberelőnyök ellenszerét, így sorra kapták a gólokat, igaz, a negyedik felvonásban ők is elkezdtek hatékonyan támadni előnyben, de ez csak arra volt elég, hogy elkerüljék az igazán kínos, tízgólos különbséget.

A magyarok pénteken 9 órától Izrael ellen zárják a csoportkört, majd várható első helyüknek köszönhetően vasárnap nem kell vízbe ugraniuk a nyolc közé kerülésért, így jövő kedden a negyeddöntőben lesznek érdekeltek legközelebb.

Második fordulós mérkőzését is megnyerte szerdán a házigazda horvát válogatott.

A hazaiak franciák elleni találkozójára szinte teljesen megtelt a közel tízezer néző befogadására alkalmas Spaladium Aréna, így egészen kiváló hangulat uralkodott a csarnokban. A rivális ennek ellenére sokáig váratlanul jól tartotta magát azok után, hogy a nyitókör legnagyobb meglepetését szolgáltatva döntetlent játszott az olimpiai ezüst- és világbajnoki bronzérmes görögökkel. A francia csapat a második negyed elején még 4-2-re vezetett, de a szünetben is csak 4-4-et mutatott az eredményjelző, utána viszont a legutóbbi Eb-n és vb-n is elődöntős horvátok állva hagyták az ellenfelüket, így végül 13-7-re diadalmaskodtak.

A férfi tornán szereplő 16 csapatot négy kvartettbe osztották, melyekből a csoportelsők rögtön a negyeddöntőbe jutnak, míg a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak egymással a nyolc közé kerülésért.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak, 2. forduló:
B csoport:
Horvátország-Franciaország 13-7 (2-3, 2-1, 5-1, 4-2)
korábban:
Görögország-Málta 25-6 (8-1, 6-2, 4-1, 7-2)
Az állás: 1. Horvátország 6 pont, 2. Görögország 4 pont, 3. Franciaország 1, 4. Málta 0

A csoport:
Montenegró-Szlovákia 18-10 (4-1, 5-6, 6-1, 3-2)
Olaszország-Georgia 18-8 (4-1, 5-2, 6-4, 3-1)
Az állás: 1. Olaszország 6 pont (39-17), 2. Montenegró 6 (32-21), 3. Georgia 0 (19-32), 4. Szlovákia 0 (19-39)

C csoport:
Spanyolország-Hollandia 11-10 (3-3, 4-0, 2-4, 2-3)
Románia-Németország 11-4 (2-2, 3-1, 3-0, 3-1)
Az állás: 1. (és negyeddöntős) Spanyolország 6 pont, 2. Hollandia 3 (23-17), 3. Románia 3 (20-20), 4. Németország 0

D csoport:
Izrael-Szlovénia 9-5 (4-2, 0-0, 2-2, 3-1)
Magyarország-Szerbia 16-7 (3-2, 4-0, 4-2, 5-3)
Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Szerbia 3 (25-19), 3. Izrael 3 (12-23), 4. Szlovénia 0

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak