Musorujsag
Élő Eredmények

Lenullázta Romániát a női pólóválogatott az Európa-bajnokságon

Lenullázta Romániát a női pólóválogatott az Európa-bajnokságon

mti
Esélyt sem adott Romániának a magyar női vízilabda-válogatott a spliti Európa-bajnokságon, Bíró Attila csapata a várakozásoknak megfelelően rendkívül simán, gólt sem kapva, 22–0-ra nyert és készülhet a spanyolok elleni negyeddöntőre.

Bíró Attila szövetségi kapitány olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes együttese két-két kudarc és siker után úgy múlta felül a szerényebb képességű, pont nélkül záró riválist, hogy gólt sem kapott.

Ezúttal pihenőt kapott a válogatott csapatkapitánya, Garda Krisztina, viszont visszatért a 13 fős meccskeretbe a négy napja arcsérülést szenvedett Szilágyi Dorottya. A másik kimaradó Dömsödi Dalma volt.

A magyarok már az első támadásból vezetést szereztek, egy emberelőnyös bejátszást a koronavírus-fertőzése után még nem százszázalékos Parkes váltott gólra. A második találatot a visszatérő Szilágyi lőtte, ehhez viszont kellett a román kapus hathatós segítsége is. Az első pillanattól nem volt kérdés, hogy nincs azonos súlycsoportban a két gárda, de ezt követően sorra születtek a könnyebbnél könnyebb gólok, mert a román csapat háromszor még a félpályáig sem jutott el, a labdavesztéseket pedig kíméletlenül használták ki a magyarok, akik így 7-0-ra vezettek az első nyolc percet követően.

A román válogatott tagja, Krisztina-Emese Szeghalmi és Horváth Brigitta a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján.(MTI/Illyés Tibor)

A magyar szakvezető szinte sorcserét hajtott végre a második felvonásra, csak a kapus Magyari és az előző meccset kihagyó Szilágyi maradt a vízben. A magyar góltermelés kis szünetet követően folytatódott, mert Garda hiányában a csapatkapitányi szerepet betöltő Leimeter büntetőt hibázott, de aztán Szilágyi ejtése már a kapuba pottyant. A románok azt a kétes bravúrt is végrehajtották, hogy már középkezdésből eladták a labdát, így Leimeter is feliratkozott a góllövők közé. A rivális első kaput eltaláló lövésére a 14. percig kellett várni, ám akkor emberhátrányban Magyari állta útját a labdának. A nagyszünetre 11 gólosra hízott a magyar előny.

A fordulást követően egyetlen kérdés maradt: kap-e gólt a magyar válogatott, melynek kapujában Magyarit Kiss váltotta. Támadásban továbbra is potyogtak a gólok, az első triplázó a torna góllövőlistáján a játéknap előtt második helyen álló Gurisatti volt, de a nyáron a Ferencvároshoz szerződött játékos meg sem állt ötig. Hátul Kissnek végül egyetlen dolga volt, de román emberelőnyben két kézzel húzta le a rivális lövését.

Az utolsó nyolc percben is folytatódott az egyoldalú küzdelem, a huszadik magyar gól például úgy született, hogy egy pontatlan hazaadásra Parkes csapott le. A vége 22-0 lett, mert Kiss még egy védést bemutatva megőrizte a kapuját a góltól.

Eredmény:
Magyarország–Románia 22–0 
(7-0, 4-0, 6-0, 5-0)
Gólszerzők: Gurisatti 5, Szilágyi, Horváth, Parkes 3-3, Máté, Leimeter, Faragó 2-2, Vályi, Mahieu 1-1

A csoport:
Görögország-Horvátország 24-4 (9-2, 5-2, 5-0, 5-0)
Hollandia-Németország 29-3 (9-0, 7-1, 7-0, 6-2)

A végeredmény: 1. Hollandia 15 pont, 2. Görögország 12, 3. Magyarország 9, 4. Horvátország 6, 5. Németország 3, 6. Románia 0

B csoport:
Spanyolország-Szlovákia 26-3 (8-0, 7-1, 5-0, 6-2)
Izrael-Szerbia 15-4 (5-0, 3-2, 2-2, 5-0)
Olaszország-Franciaország 19-6 (5-0, 5-3, 4-0, 5-3)

A végeredmény: 1. Olaszország 15 pont, 2. Spanyolország 12, 3. Izrael 9, 4. Franciaország 6, 5. Szerbia 3, 6. Szlovákia 0

A női tornán szereplő 12 csapatot két hatos csoportba osztották, melyekből az első négy-négy jut a negyeddöntőbe. A magyarok hétfőn, a nyolc között az olimpiai ezüstérmes és címvédő spanyolokkal találkoznak.

Borítókép: Faragó Kamilla (k) a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, az A csoport ötödik fordulójában, a Magyarország - Románia mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 3-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak