Musorujsag
Élő Eredmények

Magabiztos győzelem Franciaország ellen: az ötödik helyért játszhat a női válogatott a vízilabda Európa-bajnokságon

Magabiztos győzelem Franciaország ellen: az ötödik helyért játszhat a női válogatott a vízilabda Európa-bajnokságon

mti
A magyar női vízilabda-válogatott lehengerlő első és harmadik negyedet produkált Franciaország ellen, Bíró Attila csapata tíz góllal, 19–9-re győzött, így az ötödik helyért, Izraellel játszhat az Európa-bajnokságon. A női torna döntőjét Spanyolország és Görögország vívja.

Bíró Attila szövetségi kapitány a helyosztó találkozóra két fiatal játékosát, Faragó Kamillát és Peresztegi-Nagy Kingát hagyta ki a 13 fős meccskeretből.

Az első két-két támadásból még nem esett gól, aztán a center Parkes bevette a francia kaput, innentől viszont nem volt megállás, a következő három magyar akció is eredményesen zárult. A rivális 4-0-nál szépített büntetőből, amire a magyarok az első emberelőnyük kihasználásával válaszoltak egy szépen végigjátszott figura végén. Bár a negyed hajrájában a franciák is betaláltak akcióból, de Garda értékesített büntetőjével már nyolc perc után néggyel vezetett a magyar csapat.

A második felvonásban ugyanúgy Parkes nyitotta a magyar gólok sorát, mint az elsőben, de erre nem kellett két percet várni, mert rögtön betalált egy jó bejátszást követően. A magyarok a második fórjukat is gólra váltották, a harmadikat – bár azt is ziccerig játszották – viszont már nem, mert Szilágyi a kapufát találta el. Igaz, rögtön utána a következő létszámfölényes szituációban javított. Az előny az újabb találatok ellenére nem hízott tovább, mert a védekezésre nem figyelt eléggé a magyar csapat, így a franciák is sorra lőtték a gólokat, sőt, Magyari két védése is kellett ahhoz, hogy ne zárkózzanak fel 9-7-re. A negyedet az immár triplázó csapatkapitány, Garda gólja zárta, amivel visszaállt a négygólos különbség.

A fordulást követően a rossz védekezés egyre inkább a támadásokra is rányomta a bélyegét, sorra maradtak ki az emberelőnyök is, így eleinte továbbra sem sikerült négy gólnál jobban elhúzni. A meccs legszebb találatát viszont ekkor szerezte centerpozícióból Farkas, aki háttal a kapunak húzta a francia kapuba a labdát. Ekkor már érezhető volt, hogy az ellenfél kezd fáradni, ezt kihasználva pedig ismét hatékonnyá váltak a magyar támadások, így sorozatban négy gólt dobva végérvényesen eldöntötték a találkozót Bíró Attila tanítványai, különösen Garda volt elemében.

Az utolsó nyolc percben csak az volt a kérdés, hogy a magyarok elérik-e a húsz szerzett gólt és a tíztalálatnyi különbséget. Utóbbit Garda hatodik találatával sikerült, előbbit viszont nem.

Eredmény:
Franciaország-Magyarország 9–19 (2-6, 4-4, 2-6, 1-3)
A magyar csapat gólszerzői: Garda 6, Leimeter, Farkas, Máté, Parkes, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Dömsödi 1

A női pólóválogatott ellenfele Izrael lesz az ötödik helyért, melyet pénteken 17:30-tól élőben követhet az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalon.

Az izraeliek viszonylag könnyedén, 15-8-ra múlták felül a hazai horvát csapatot a szerdai helyosztón, így pénteken az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes magyarokkal küzdhetnek meg.

Eredmény:
Izrael-Horvátország 15-8 (3-3, 5-1, 5-2, 2-2)

A női torna döntőjét Spanyolország és Görögország vívja.

Az első elődöntőben a címvédő, olimpiai ezüstérmes spanyol gárda, amely két napja a negyeddöntőben a magyarokat múlta felül, szerdán a négy között hiába húzott el három góllal a hollandoktól, a világbajnoki bronzérmes csapat 5-5-nél utolérte a riválisát. A hajrá ismét a spanyoloké volt, így végül a négygólos Elena Ruiz Barril vezérletével 10-7-re diadalmaskodtak.

A második elődöntőben a csoportkörben a magyarokat egy góllal felülmúló görög válogatott kisebb meglepetésre meglehetősen simán, 12-9-re győzte le a két hónappal ezelőtti, margitszigeti világbajnokságon elődöntős olaszokat.

elődöntő:
Spanyolország-Hollandia 10-7 (3-2, 2-1, 1-2, 4-2)
Görögország-Olaszország 12-9 (2-2, 4-2, 4-3, 2-2)

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak