Musorujsag
Élő Eredmények

A fantasztikus hajrá finálét ért: a magyar férfi vízilabda-válogatott két góllal legyőzte a spanyolokat az Eb elődöntőjében

A fantasztikus hajrá finálét ért: a magyar férfi vízilabda-válogatott két góllal legyőzte a spanyolokat az Eb elődöntőjében

m4sport.hu/MTI
A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 10–8-ra legyőzte a világbajnok spanyol csapatot a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság csütörtöki elődöntőjében.

 

Varga Zsolt értékelése

Zalánki Gergő és Nagy Ádám értékelése

A júliusban kinevezett Varga Zsolt szövetségi kapitány alaposan megfiatalított együttese bár eleinte kétgólos hátrányban volt, 4–4-nél utolérte ellenfelét, majd 7–7 után ellépett tőle, s onnan már nem engedte ki a kezéből a sikert. A magyarok a múltat tekintve igen jó előjelekkel várhatták a rangadót, mivel a kontinensviadalok történetében a két fél eddigi 19 összecsapásán veretlenek maradtak, a spanyolok 16 vereség mellett csupán három döntetlent tudtak felmutatni. Legutóbb a Duna Arénában rendezett, két évvel ezelőtti Eb fináléjában az akkor még Märcz Tamás által irányított hazai csapat ötméteresekkel múlta felül a riválist, amely aztán tavaly az olimpiai bronzmérkőzésen sem tudott törleszteni, ugyanis ott simán alulmaradt.

Varga Zsolt szövetségi kapitány a már szokásosnak tekinthető 13 játékosának szavazott bizalmat, azaz Ágh György és Vadovics Viktor maradt ki a meccskeretből. Az elődöntőre a korábbiaknál jóval több, néhány száz magyar szurkoló érkezett, akik azonnal remek hangulatot varázsoltak a Spaladium Arénában, ahol így a magyarok otthon érezhették magukat.

MTI/Illyés Tibor

A ráúszásból a spanyolok hozták el a labdát, majd első támadásuknál büntetőt kaptak, azonban a 2020-as, budapesti döntő negatív hőse, Álvaro Granados a kapufára vágta a labdát. A világbajnok a második támadásánál emberelőnyben már nem hibázott, így a magyarok az egész Eb-n először kerültek hátrányba, de Német centerből azonnal válaszolt. A második spanyol gól után nem sikerült egyből egyenlíteni, mert Molnár és Zalánki lövését is hárította a spanyol kapus. Ezt pedig megbüntette az ellenfél, amely második fórját is gólra váltotta, a túloldalon viszont kimaradt az első magyar emberelőny, pedig egy remek bejátszásból Német közelről húzhatott a kapura, de a spanyol kapus ismét bravúrral védett. A harmadik emberhátrányt már kivédekezték a magyarok, sőt a negyed vége előtt a szépítés is összejött a csapatkapitány Jansik emberelőnyös találatával.

A második felvonásra kezdett összeállni a magyarokra az egész Eb-n jellemző szoros, szervezett védekezés, amely nem „ízlett” a spanyoloknak sem, akik azonban a bejátszások után a center posztról folyton emberelőnybe kerültek, s bár javult a magyarok létszámhátrányos védekezése is, egy ilyen szituációból ismét kétgólosra hizlalta előnyét a rivális. Ahogy elmaradtak a spanyol fórok, úgy a gólok is, ez pedig lehetőséget kínált az egyenlítésre, ami Manhercz büntetőjével és távoli bombájával valósult meg. A nagyszünet előtti percekben előbb a spanyolok egy, majd a magyarok Nagy révén két fórt használtak ki, így Varga Zsolt tanítványai 6–5-nél először vezettek, ráadásul utána Burián akcióból is betalált, miközben Vogel is egyre többször védett.

MTI/Illyés Tibor

A fordulást követően a spanyolok némi szerencsével zárkóztak fel, mert Granados emberelőnyös lövése a keresztlécről Vogelre pattant, majd úgy a kapuba. Ennél is nagyobb baj volt, hogy Jansik összeszedte a második kiállítását, illetve a túloldalon kimaradt sorozatban három magyar fór. Vogel viszont sorozatos bravúrjaival kezdte megbabonázni az ellenfél játékosait, sorra akadályozta meg a rivális egyenlítését, mígnem Munarriz Egana bombázott a keresztléc alá.

Mi kell az Eb-döntőhöz? Vogel-parádé az egyik, Nagy Ádám bombái a másik oldalon

Az utolsó nyolc percet Vogel újabb védései vezették fel, csakhogy a magyar fór is kimaradt, Jansik húzását tolta keresztlécre a spanyol kapus. A több mint tíz percig tartó magyar gólcsendet aztán Zalánki keresztlécről hálóba vágódó bombája törte meg. Ezt követően Nagy nemcsak labdát szerzett, hanem az akció végén váratlan pattintott lövésével a spanyol kapust is meglepte, így négy perccel a vége előtt ismét kettővel vezettek a magyarok. Vogel továbbra is extázisban védett, teljesen elbizonytalanította a spanyolokat, eközben Molnár találata pedig már jószerivel a magyar győzelmet jelentette. Innen nem volt visszaút a spanyoloknak, akik már csak szépíteni tudtak, így huszadszor is nyeretlenek maradtak a magyarokkal szemben az Eb-ken.

A magyarok szombaton 20.30-tól az Olaszországot 11-10-re legyőző horvátokkal találkoznak a torna döntőjében.

Férfiak, elődöntő:
Magyarország–Spanyolország 10–8 (2–3, 5–2, 0–2, 3–1)
magyar gólszerzők: Nagy 3, Manhercz 2, Német, Jansik, Burián, Zalánki, Molnár 1-1

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Elöl talán a hibák is beleférnek, de hátul nem fognak – a világbajnok vár a férfi pólósokra az Eb-döntőért
A magyar vízilabda-válogatott csütörtökön, a <a href="https://m4sport.hu/cikk/2022/07/03/otmeteresek-utan-spanyolorszag-nyerte-a-ferfi-vizilabda-vb-dontot/" target="_blank" rel="noopener">világbajnok</a> spanyolokkal játszik a spliti Európa-bajnokság elődöntőjében. Az esélyekről és az ellenfélről az M4 Sport szakkommentátora, a játékosként BEK-győztes Szabó Zoltán nyilatkozott.
Vízilabda
Bíró Attila: Pozitív az összkép, bízom benne, ez holnapután is így marad
Magyarország 19–9-re <a href="https://m4sport.hu/vizilabda/cikk/2022/09/07/magabiztos-gyozelem-franciaorszag-ellen-az-otodik-helyert-jatszhat-a-noi-valogatott-a-vizilabda-europa-bajnoksagon/" target="_blank" rel="noopener">győzte le</a> Franciaországot, így pénteken az ötödik helyért játszhat az Európa-bajnokságon. Bíró Attila szövetségi kapitány kiemelte, minden apró gólért küzdeniük kellett, hasznos mérkőzést játszottak, és örül, hogy a fiatalok élni tudtak a játéklehetőséggel.
Vízilabda
Videó: szenzációs előkészítések – lábbal is remekül bánik a labdával a női pólóválogatott centere
Rebecca Parkes, a magyar női vízilabda-válogatott centere kétszer is úgy talált a kapuba, hogy lövését megelőzően lábbal készített elő magának: nemes egyszerűséggel a kezébe emelte a labdát, majd a francia kapuba lőtt. Magyarország 19–9-re <a href="https://m4sport.hu/vizilabda/cikk/2022/09/07/magabiztos-gyozelem-franciaorszag-ellen-az-otodik-helyert-jatszhat-a-noi-valogatott-a-vizilabda-europa-bajnoksagon/" rel="noopener" target="_blank">győzte le</a> Franciaországot, így pénteken az ötödik helyért játszhat az Európa-bajnokságon.
Vízilabda
Videó: Jansik Szilárd emberfeletti teljesítménye káprázatos gólokkal párosult
<a href="https://m4sport.hu/vizilabda/cikk/2022/09/06/eb-elodontobe-jutott-a-ferfi-polovalogatott">A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra legyőzte Montenegrót</a> és így bejutott a legjobb négy közé. A pólóválogatott új csapatkapitánya öt gólt dobott a meccs során, amivel eddigi legjobb mérkőzését játszotta az Eb-n.
Vízilabda