Musorujsag
Élő Eredmények
×

A 2017-es budapesti vb-döntőért is visszavághat ma a magyar pólóválogatott

A 2017-es budapesti vb-döntőért is visszavághat ma a magyar pólóválogatott

m4sport.hu | Kovács Máté
2017. július 29-én mintegy nyolcezer ember torkaszakadtából szurkolt az akkor még Märcz Tamás vezette magyar férfi vízilabda-válogatottnak Horvátország ellen a világbajnoki döntőben. A mieink végül 8-6 arányban kikaptak déli szomszédjainktól, és a margitszigeti Hajós uszodában a horvát zászlót terítették a magyar kapura. Most Splitben vehetünk revansot az öt évvel ezelőtti ezüstéremért, hasonlóan a házigazda ellen, csak más leosztásban.

A címvédő magyar pólóválogatott a világbajnok Spanyolország 10-8-as legyőzésével ismét bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe, csakúgy, mint 2020-ban a budapesti kontinenstornán. A szombaton este fél 9 kor kezdődő fináléban az a Horvátország lesz tehát az ellenfelünk, amely tizenkét év elteltével lesz ismét érdekelt az Eb aranymérkőzésén.  Ivica Tucak együttese 11-10-re múlta felül a vb-döntős olasz csapatot az elődöntőben, és így – hasonlóan a 2017-es vb-döntőhöz, csak épp fordítva – nyolcezer hazai szurkoló előtt ugorhatnak majd medencébe. hogy 2010 után ismét Európa-bajnoki aranyérmet nyerjenek.

Három nappal az Eb kezdete előtt Spaladium Arénában lement egy teszt az óriáskivetítőn és két zászló jelent meg a képernyőn: a horvát és a magyar – írja a LEN hivatalos oldala a mérkőzés előtti beharangozójában. A sorsolás láttán pedig elképzelhető volt, hogy végül majd e két csapat vívja a döntőt, persze azért többen vizionálták a vb-döntős spanyol-olasz párharcot is, de másképp alakult, köszönhetőn a két finalista nemzet remek performanszának. Pólóválogatottunk hatalmas kudarc után, kapitányváltáson átesve érkezett az Eb-re, és egyértelmű volt, a cél: megmutatni, hogy ez a válogatott bizony jó vízilabdát is tud játszani. Varga Zsolt együttese pedig eddig klasszis teljesítménnyel menetel efelé, a csoportkörben átgázolt a négyszeres Európa-bajnok Szerbián, majd a legjobb négy között szintén fantasztikus vízilabdát nyújtva két góllal nyert a világbajnok spanyolok ellen.

Angyal Dániel, Fekete Gergő, Burián Gergely, Német Toni Josef, Lévai Márton (b-j), a magyar válogatott játékosai biztatják társaikat a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának elődöntőjében játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 8-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Horvátország ellen az öt évvel ezelőtt elvesztett vb-döntő óta kifejezetten jó a mérlegünk, ugyanis a 2019-es Európa-kupa döntőjében, a tokiói olimpia negyeddöntőjében, valamint két világliga meccsen is nyerni tudtunk déli szomszédjainkkal szemben. A 2017-es mérkőzéshez képest mindkét válogatott kerete alaposan kicserélődött. A horvátoknál jelenleg három olyan pólós van, aki átélte a világbajnoki sikert, a kapus Marko Bijač, Loren Fatović és Ivan Krapić, míg a mi csapatunkban csak kettő játékos van, aki a vízben élte át a hazai környezetben elbukott vb-döntőt: a jelenlegi Eb-n 12 gólos, és a gólkirályi címért is versenyben lévő Manhercz Krisztián, valamint Zalánki Gergő. Érdekesség, hogy a horvátoknál öt évvel ezelőtt még világbajnoki-aranyat ünneplő Sandro Sukno már a medence mellől dirigál, jelenleg ő a Bajnokok Ligája-győztes és Zalánkit is foglalkoztató Pro Recco vezetőedzője.

A horvát Sandro Sukno (b), a szerb Filip Filipovic (b2) és a horvát Andro Buslje (j) a férfi vízilabdatorna elõdöntõjében játszott Szerbia-Horvátország mérkõzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 27-én. Horvátország-Szerbia 12-11. (MTI Fotó: Czagány Balázs)

A 2 méter magas Marko Bijačnak borzasztó nehéz gólt lőni eddig az Eb-n, ihletett formában játszik, 78 lövésből 51 védést mutatott be öt mérkőzés során és ezzel az Európa-bajnokság mezőnyének jelenlegi legjobb formában lévő kapusa a 65,4%-os védési rátájával. A mi első számú kapusunk Vogel Soma is parádés teljesítményt nyújt, igaz elmarad honfitársa számaitól, de a válogatott 13-asa is 56,1%-os mutatóval rendelkezik (57 lövésből 32 védés), viszont emlékezhetünk, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokságon Vogel Soma büntető-védése eredményezett aranyérmet a Duna Arénában.

Vogel Soma, a magyar válogatott kapusa a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának elődöntőjében játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 8-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Varga Zsolt, az M4 Sportnak adott interjújában is elmondta, nagyon nehéz feladat vár pólócsapatunkra, hiszen nem csupán a nagyon magas színvonalú vízilabdát nyújtó horvátokkal kell megbirkózni, hanem azzal a nyolcezer fanatikus szurkolóval is, aki minden erejével ellenünk fog majd drukkolni, de reméljük este fél 10 környékére a meccs kimenetelével már sikerül kicsit elcsendesíteni őket és a Spaladium Arénában zúgni fog majd a: „ria, ria, Hungária!”

A Horvátország-Magyarország Európa-bajnoki döntőt szombaton 20:30-tól az M4 Sporton és az m4sport.hu-n élőben közvetítjük.

Borítókép: Balra a 2017-es horvát válogatott, jobbra pedig a 2022-es Eb-n eddig fantasztikusan teljesítő magyar csapat. (Fotók: MTI/Czagány Balázs/Illyés Tibor)

További tartalmak