Musorujsag
Élő Eredmények

Jansik Szilárd: Meccsről meccsre leptük meg magunkat az Eb-n, és kiderült, tényleg jók vagyunk

Jansik Szilárd: Meccsről meccsre leptük meg magunkat az Eb-n, és kiderült, tényleg jók vagyunk

m4sport.hu
Világbajnokság, csapatkapitányi kinevezés, ezüstérem és a torna legértékesebb játékosának járó cím az Európa-bajnokságon – mozgalmas nyara volt a magyar férfi vízilabda-válogatott és a Ferencváros pólósának, Jansik Szilárdnak, akivel az M4 Sporthíradójában beszélgettünk az utóbbi hetekről.

A 28 éves játékos a magyar csapat, sőt az egész mezőny egyik legjobbja volt az Európa-bajnokságon, olyannyira, hogy őt választották a spliti torna MVP-jének, amit óriási megtiszteltetésnek tart, bár a díj átvételekor még nem tudott örülni neki.

„Eleinte sokan leszúrtak, hogy ilyen fancsali fejjel vettem át, de nem tudtam mosolyogni, mert pont egy vesztett döntő után voltunk – utalt az M4 Sporthíradójában a horvátokkal szemben elveszített fináléra. – Azóta eltelt két hét, és ez tényleg óriási dolog nekem. Egy ilyen mezőnyben, ahol olimpiai és világbajnokok játszottak, és pár játékost leszámítva ott volt a sportág krémje, nagyon nagy visszaigazolás, hogy a munkám beérett.”

Jansik hozzátette, nagyon sűrű volt a nyár, és mélyről jöttek vissza, hiszen a „nagy csalódást keltő” (7. hellyel záruló) budapesti világbajnokság után csupán pár hetük volt rendbe tenni a fejeket az augusztus végi, szeptember eleji kontinenstornáig. Sikerült: a csoportban átgázoltak Szerbián (16–7), amivel még „saját magukat is meglepték”, és amely Jansik szerint vízválasztó volt.

„Azért tudjuk, hogy az utóbbi 20 évben milyen meccseket játszottunk a szerbekkel. Ezen, hogy majdnem 10 góllal megvertük őket, mi is csak kapkodtuk a fejünket. Minden összejött” – így a Ferencváros vízilabdázója, aki szerint az egész Eb jó visszaigazolás volt, hogy jó úton indultak el a két világverseny között kinevezett Varga Zsolttal.

„Lehet mondani, hogy életem mérkőzése volt – reagált, mikor a Montenegró elleni negyeddöntőről (11–8) kérdeztük, amelyben öt góllal segítette a csapatot. – Minden kísérletem bement, minden összejött azon a napon” – mondta, kiemelve, a teljesítménye értékét növeli, hogy a legjobb nyolc között játszott meccs mindig sorsdöntő egy világversenyen.

A montenegróiak után az elődöntőben a világbajnok Spanyolország következett (amellyel az Eb-t megelőzően együtt készültek, és amely Jansik szavai szerint „finoman szólva is megmutatta a magyar csapat hiányosságait”), majd a fináléban a házigazda jött szembe, addigra azonban „már bennük volt az egész nyár”.

Jansik a torna legjobb játékosának járó kisplasztikával a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának eredményhirdetésén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Ha visszagondolok a meccsre, csalódottságot érzek, de büszke vagyok az egész társaságra, mert senki nem gondolta ezt. Sokan előre aláírták volna ezt az eredményt, ezzel a 24 éves átlagéletkorú csapattal, raádásul nagyon sok újítás volt. Amint mondtam, meccsről meccsre leptük meg magunkat, és kiderült, tényleg jók vagyunk” – fogalmazott.

Jansikot már az Eb előtt megtiszteltetés érte, hiszen Varga Zsolt őt választotta csapatkapitánynak, ami ilyen sok fiatallal a keretben „nem stresszmentes” feladatkör, „sok türelmet igényelt”.

„Nagyon élveztem ezt a hat hetet. Úgy éreztem, hogy elfogadnak a srácok, elfogadják, amit mondok. Azt gondolom, hogy sok mindenkinek tudtam újat mondani. Számomra is új volt, és azért volt olyan, hogy azon gondolkoztam, vajon jót mondtam-e, vagy hogy befogadták-e, jól sikerült-e a lelkesítő beszéd. De mint az eredmény mutatja, sokszor igen. Tök jó érzés volt, hogy a csapat így elfogadott, és kaptam is pozitív visszajelzéseket, mind a laikusoktól, mind a barátoktól, mind a csapattagoktól.”

A válogatott után klubjában is komoly kötelezettségek várnak rá, különösen a Görögországba igazoló Vámos Márton távozásával.

„Egy ilyen markáns balkezest pótolni, aki jó pár éve mind a válogatottban, mind a klubcsapatában vezető egyéniség, nagyon nehéz lesz, de azt gondolom, sikerülni fog. Amellett se menjünk el szó nélkül, hogy érkezett két jó fiatal is (Nagy Ádám és Vadovics Viktor), két friss Eb-ezüstérmes” – fűzte hozzá.

Jansik megjegyezte, sok munkájuk lesz az ebben az idényben még a nemzeti csapat mellett a Fradit is irányító Varga Zsolttal, akivel „nem sokat nem látták egymást” az utóbbi években.

„Talán a kilencedik szezonom lesz ez vele. Lehet mondani, hogy nem unom, mert ő is próbál megújulni, meg hát amikor vannak sikerélmények, akkor azért nagyon sokat segít. Örülök, hogy a keze alatt dolgozhatok, és bízom benne, hogy ez sokáig így is marad.”

Borítókép: Jansik Szilárd (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak