Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Zalánki hét góllal vezette világkupa-döntőbe a pólóválogatottat a horvátok ellen

Zalánki hét góllal vezette világkupa-döntőbe a pólóválogatottat a horvátok ellen

MTI
A magyar férfi vízilabda-válogatott három góllal legyőzte a házigazda horvát együttest kedden a zágrábi világkupa-selejtező utolsó fordulójában, így bejutott a sorozat Los Angeles-i fináléjába.

Jól kezdett a magyar együttes, melynek úgy tűnik, sikerült túltennie magát az amerikai csapattól elszenvedett kellemetlen hétfői vereségen. A csapat az első negyedben kiválóan védekezett, majd a periódus közepén Zalánki és Manhercz találataival kétgólos előnybe került. Az első szünetig ugyan a házigazda szépített, de Varga Zsolt együttese a második nyolc perc elején uralta a medencét, és három perc alatt három góllal növelte előnyét. A folytatásban magához tért a horvát gárda, s pontosabban játszott, a félidőre így kettőre csökkenteni tudta a különbséget (7-5).

A harmadik negyedben Manherczék kézben tartották a meccset, Zalánkira nem volt válaszuk a hazaiaknak, akik hiába futottak az eredmény után, hátrányuk három gólra nőtt a zárószakaszra (10-7).

(Kovács Anikó/MVLSZ)

Az utolsó periódus elején aztán a horvát csapat egy gólra felzárkózott, a hajrában viszont a magyarok voltak a pontosabbak, és végül 13-10-es sikert arattak, ami a napzáró olasz-amerikai találkozó eredményétől függetlenül döntőbe jutást ért.

„Mindenképpen tanultunk kell abból, hogy ekkora különbségből – aminek egyébként nem feltétlenül örülök – vissza tudtunk jönni, hogy az amerikaiak elleni vereség után így tudtunk váltani. Hétfőn, a lelkünk mélyén, könnyebbnek gondoltuk azt a mérkőzést, ezért lett belőle egy ennyire nehéz és szétcsúszott meccs. Azért ez előfordul a mai vízilabdában, hogy egy csapatnak ilyen rossz napja van, amikor nagyon megvertük a szerbeket az Eb-n, az sem tükrözte feltétlenül a reális különbséget. Ma teljesen már arcát mutatta a csapat, végigcsináltunk mindent, amit szerettünk volna, a nehéz pillanatokban, amikor visszajöttek döntetlenre, akkor is rá tudtunk tenni egy lapáttal. Minden elismerésem a játékosoké, hogy ezt a mérkőzést ma így lehozták, valóban teljesen más arcukat mutatták, és ezt a legelső pillanattól lehetett érezni” – értékelt a mérkőzés után a szövetségi kapitány.

A magyar férfi vízilabda-válogatott (Kovács Anikó/MVLSZ)

A mérkőzés legjobbjának is megválasztott Zalánki Gergő: „a sport ilyen: hogy kinek mikor jön ki a lépés, azt nem lehet előre kiszámolni, lehet egy ilyen napod, aztán következik három rossz meccs. Ha én minden alkalommal hét gólt lőnék… az egy másik történet lenne… Jó, hogy sikerült győznünk Horvátországban, de azért az az érzés van bennem, hogy jobb lett volna azt az Eb-döntőt megnyerni ellenük, szóval a mostani siker miatt azért tudok olyan nagyon-nagyon örülni”.

„Ugyanúgy álltam oda a büntetőhöz, mint az Európa-bajnokságon, és ugyanoda lőttem, mint a döntőben, csak most laposabban – be is ment. Nem volt kérdés, hogy odaállok Bijaccsal szemben, nem szabad, hogy bárkiben bármilyen félelmi faktor maradjon, aki hibázik, mert a hiba a sport része. Ma is hibáztunk, nem is keveset, mert egyszerre volt nagyon gyors a ritmus, hiszen mindkét csapat folyamatosan a lefordulásokra ment, és fizikális küzdelem is zajlott, nem is akármilyen, ráadásul ez volt az ötödik meccs hét nap alatt. Büszke vagyok a csapatra, hogy ha minden igaz, kivívtuk a továbbjutást, és hogy ilyen körülmények között, hazai közönség előtt meg tudtuk verni a horvátokat” – értékelt a háromgólos Manhercz Krisztián.

Manhercz Krisztián (Kovács Anikó/MVLSZ)

világkupa-selejtező, A csoport (Zágráb), 5. forduló:
Magyarország-Horvátország 13-10 (2-1, 5-4, 3-2, 3-3)
A magyar góldobók: Zalánki 7, Manhercz 3, Nagy, Vigvári, Jansik 1-1

Az I-es divízió A csoportjából a finálé házigazdája, az amerikai csapat mellett a két legjobb válogatott jut a döntőbe, Varga Zsolt gárdáját pedig csak az olaszok előzhetik meg az amerikaiak mellett. Az I-es divízió B csoportjában a spanyolok, a görögök, a montenegróiak, a szerbek, a georgiaiak és az ausztrálok szerepelnek Podgoricában. A II-es divízió selejtezője május 1-től 7-ig Berlinben lesz. A döntőbe az I-es divízió hat, valamint a II-es divízió két legjobb csapata jut be.

Borítókép: Zalánki Gergő (forrás: MVLSZ)

További tartalmak