Musorujsag
Élő Eredmények

Varga Zsolt: Tudnunk kell megengedni, hogy hibázzanak, pofonokat kapjanak, mert csak így tanulnak és fejlődnek

Varga Zsolt: Tudnunk kell megengedni, hogy hibázzanak, pofonokat kapjanak, mert csak így tanulnak és fejlődnek

m4sport.hu
A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya számára a zágrábi világkupa-selejtező kapcsán a fiatalok tesztelése volt a legfontosabb, annak pedig örül, hogy a horvátok elleni mérkőzésre mindenki túl tudta tenni magát az amerikaiaktól elszenvedett vereségen. A magyar csapat három győzelemmel és két vereséggel jutott tovább a sorozat negyeddöntőjébe, ahol a görögökkel találkozik június 30-án.

A magyar szövetség közleménye megjegyzi, hogy eddig két komolyabb nemzetközi tornán méretett meg Varga Zsolt átformált válogatottja – tavaly szeptemberben, a spliti Európa-bajnokságon a házigazda horvátok mögött ezüstérmes lett a csapat, ezúttal pedig a szezon közepén megvívott világliga-selejtezőben a harmadik helyen zárt csoportjában Olaszország és az Egyesült Államok mögött.

„Van egyfajta folytatólagosság a nagyobb versenyek között, hiszen lényeges, hogy vigyük tovább a jó elemeket, hogy ha tavaly begyakoroltunk egy védekezési szisztémát, akkor azt próbáljuk meg most is használni – a hangsúly azonban mégis a fejlődésen van, csapatszinten is, és egyénileg is” – fogalmazott Varga Zsolt.

A kapitány szerint jelenleg az a fontos, hogy a fiatalok együtt játszva fejlődjenek, illetve újra és újra téthelyzetbe kerülve megtanulják kezelni a stresszhelyzeteket. „Mert lehet, hogy először még hibáznak, mert túl feszültek, de legközelebb már nem, és harmadszor már nem csak hogy nem hibáznak, de hoznak egy olyan megoldást, ami győzelmet ér. Azaz mindenekfelett áll, hogy épüljenek a játékosok, hogy legyen meg a türelem és a hit. Ha az első komolyabb hiba után elkaszálsz valakit, és a következő alkalommal nem adod meg az esélyt, sohasem fogod megtudni, mire képes igazán egy fiatal. Tudnunk kell megengedni, hogy hibázzanak, pofonokat kapjanak, mert csak így tanulnak és fejlődnek. Úgy nagyon kevesen választódnak ki, hogy hiba nélkül teljesítenek. Igenis egy elrontott helyzet, sőt, egy elrontott meccs is benne van egy játékos épülésében” – mondta.

A kapitány által elmondottakra kiváló példa Vigvári Vendel, aki az olaszok elleni meccs hajrájában, amikor esély adódott az egyenlítésre, kétszer is elvesztette a labdát emberelőnyben, a horvátok ellen ugyanakkor kulcspillanatban talált be, a magyarok javára fordítva a meccs végjátékát.

A szövetség összefoglalója a horvátok elleni meccs kapcsán kiemeli a hétgólos Zalánki Gergő, valamint az 57 százalékos hatékonysággal védő Lévai Márton teljesítményét, akárcsak a labdaszerzéssel vagy „odapiszkálással” négy horvát emberelőnyt hatástalanító Vámos Mártonét.

A magyar válogatott a negyeddöntőt a B csoport másodikjával, az olimpiai ezüstérmes görög csapattal vívja majd. A podgoricai hatost Spanyolország nyerte a görögök, valamint a szerbek, a montenegróiak, a grúzok és az ausztrálok előtt, így – akárcsak a magyar érdekeltségű zágrábi csoporban – a házigazdák lemaradtak a továbbjutásról.

Világliga-selejtező, Divízió I

A-csoport (Zágráb):
1. Olaszország 15 pont, 2. Egyesült Államok 9, 3. Magyarország 9, 4. Horvátország 9, 5. Japán 3, 6. Franciaország 0

B-csoport (Podgorica):
1. Spanyolország 13, 2. Görögország 9, 3. Szerbia 9, 4. Montenegró 9, 5. Grúzia 5, 6. Ausztrália 0

Szuperdöntő, Los Angeles (június 30–július 2.)

Negyeddöntők:
Spanyolország – Dívízió II továbbjutója
Egyesült Államok – Szerbia
Magyarország–Görögország
Olaszország – Divízió II továbbjutója

Borítókép: Varga Zsolt (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

További tartalmak