Musorujsag
Élő Eredmények

Nagy fordítást és heroikus utolsó negyedet produkált az UVSE, amivel az FTC-t legyőzve megnyerte az Eurokupát

Nagy fordítást és heroikus utolsó negyedet produkált az UVSE, amivel az FTC-t legyőzve megnyerte az Eurokupát

MTI/M4 Sport
Az UVSE nyerte a női vízilabda Eurokupát, miután a sorozat magyar házidöntőjének szerdai visszavágóján - az egygólos hazai vereség után - 13-9-re legyőzte a Ferencvárost. Az UVSE ezt megelőzően ötször találkozott legnagyobb hazai riválisával a szezonban, de most nyert először. A gárda története során másodszor diadalmaskodott a második számú európai kupában, előzőleg 2017-ben, az akkor még LEN Kupának nevezett sorozatban.

A finálé első felvonását szombaton a margitszigeti Hajós Uszodában egyetlen góllal nyerte a Ferencváros, amely a mostani szezonban öt meccs után is százszázalékos volt legnagyobb hazai riválisával szemben. Gerendás György vezetőedző együttese korábban a kupadöntőben (9-5), az Eurokupa csoportküzdelmei során (10-8), valamint mindkét szezonbeli bajnoki mérkőzésen (13-6 és 9-7) legyőzte az UVSE-t. A zsúfolásig megtelt népligeti uszoda közönsége elégedett lehetett, hiszen a házigazda zöld-fehérek egy góllal nyerték a nyitónegyedet, ráadásul az ellenfél azonos létszámban nehezen jutott el lövőhelyzetig.

A ferencvárosi Gurisatti Gréta (b) és Aubéli Tekla Szonja, az UVSE játékosa a nõi vízilabda Eurokupa döntõjének visszavágóján, az FTC-Telekom Waterpolo – UVSE mérkõzésen az FTC-MVM Sportközpontban 2023. március 25-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A második felvonás elején feljavult az UVSE játéka és pillanatok alatt fordított, a Ferencváros pedig sorra puskázta el az emberelőnyöket. A vendégek elkapták a fonalat, Szücs fórból eleresztett bombájával pedig összesítésben ekkor jobban álltak. A Ferencvárost Kuna mozdította el a holtpontról, néhány percen belül két góllal és egy gólpasszal segítette csapatát, amely egyenlített, de az UVSE végül így is minimális előnnyel és összesített döntetlennel jutott el a nagyszünetig.

A harmadik negyednek több mint a fele lepörgött gól nélkül, amikor Faragó egy gyönyörű ejtéssel növelte a vendégek előnyét. Az FTC Petik remek lövésével zárkózott fel, majd egy emberelőnyös szituációt megelőző Gerendás-időkérést követően Kuna egyenlített.

A ferencvárosi Tóth Csabai Dóra (b) és Szegedi Panni, az UVSE játékosa a nõi vízilabda Eurokupa döntõjében játszott elsõ, az UVSE – FTC-Telekom Waterpolo mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2023. március 25-én.
MTI/Bodnár Boglárka

A zárónegyed elején több mint másfél percig támadhatott az UVSE, ebben két emberelőny is benne volt, de a Ferencváros a kapus Neszmély vezérletével parádésan védekezett. A túloldalon viszont érkezett a gól: Pőcze várta meg, míg elsüllyed az olimpiai bronzérmes Magyari, akinek feje fölött lőtt a hálóba. Az UVSE így hirtelen kétgólos hátrányban volt összesítésben, de csak pillanatokig, mert Faragó óriási gólt lőtt, ez volt a negyedik találata. Nem sokkal később újra egyenlő volt összesítésben, a Rybanska által kiharcolt ötöst Tiba magabiztosan értékesítette. A túloldalon Magyari hátrányban szenzációsat védett, elől pedig Baksa bombázott a jobb felső sarokba (9-11).

Bő két perccel a vége előtt a háromgólos előnyért támadó UVSE fórt kapott, Benczur Márton természetesen időt kért, a figurát pedig Baksa higgadtan, előző megoldását lemásolva fejezte be. Hátul jött egy fontos UVSE-blokk, ami gyakorlatilag eldöntötte a párharc sorsát, hiszen innen már csak bő egy perce maradt a Ferencvárosnak, a slusszpoén viszont így is a vendégeké lett Szegedi gólja által. A meccs után Benczur Márton kiemelte, reméli Benedek Tibor nagyon büszke rájuk, mert nincs olyan nap, hogy ne jutna eszükbe az emléke. Valamint az UVSE vezetőedzője hozzátette, nem gondolta, hogy meg lehet őt még lepni, de a játékosainak most sikerült. Gerendás György pedig a Fradi remek sorozatáról beszélt, ugyanis az FTC a szezonban már ötször is legyőzte riválisát, ám a szériának pont egy ilyen fontos mérkőzésen lett vége.

Női Eurokupa, döntő, visszavágó:
FTC-Telekom Waterpolo – UVSE 9-13 (3-2, 3-5, 2-1, 1-5)

Gólszerzők: Kuna 3, Leimeter, Tóth-Csabai, Farkas, Gurisatti, Petik, Pőcze 1-1, illetve Faragó 4, Hajdú, Baksa 2-2, Rybanska, Mácsai, Szücs G., Tiba, Szegedi 1-1

A párharcot 21-18-as összesítéssel nyerte az UVSE.

Borítókép: Magyari Alda Manon, az UVSE kapusa a női vízilabda Eurokupa döntőjében játszott első, az UVSE - FTC-Telekom Waterpolo mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2023. március 25-én. MTI/Bodnár Boglárka

További tartalmak