Musorujsag
Élő Eredmények

A vízilabda jobb eladhatósága érdekében jelentősen megváltozik az európai kupák rendszere

A vízilabda jobb eladhatósága érdekében jelentősen megváltozik az európai kupák rendszere

m4sport.hu / MTI
A Nemzetközi Vízilabda Szövetség a következő szezontól jelentősen átalakítja a nemzetközi klubsorozatok lebonyolítási rendszerét, a változások fő motivációja a sportág jobb eladhatósága: a BL-ben visszatér a Final Four (négyes döntő) és hasonló végjáték lesz a második számú sorozatnak számító Euro Kupában is – írja a waterpolo.hu

Kapcsolódó tartalom

Pénteken Belgrádban, a most zajló nyolcas döntő helyszínén vitatták meg az illetékesek a változtatásokat, amely szerint a BL-ben a LEN nemrég kiadott rangsora alapján az első 12 ország bajnokcsapata automatikusan a főtáblán szerepel majd.

A csoportkört viszont nem két nyolcas, hanem négy négyes csoportban bonyolítják le. Innen a körmérkőzések után csoportonként az első két helyezett jut tovább, majd két négyes csoportból az első két-két gárda kerül a Final Fourba, amelybe a mostani kiírástól eltérően már nem jár automatikus indulás a leendő házigazdának.

A selejtezőket a zsúfolt versenynaptár miatt egyetlen körben bonyolítják le, négy csoportban küzdenek majd a csapatok – országonként az automatikus indulóval együtt hárman nevezhetnek -, és mindegyikből a győztes kerül a főtáblára. A négyes döntőt június 6-8. között rendezik meg.

A női Bajnokok Ligájában csak az európai rangsor első hat helyén szereplő országok nevezhetnek, nemzetenként öt klubbal. A kvalifikációból 16 csapat juthat tovább, ők négy négyes csoportban, körmérkőzéses formában játszanak, és a négy csoportgyőztes jut a Final Fourba, amelyet április 20-21-én rendeznek.

Felemelni a vízilabdát

„Néhány meccsel kevesebb lesz, de a legfontosabb az, hogy a LEN nyitott a változásra, ez egy kísérleti év, ami nagyon más lesz, mint a többi, de a klubok díjazzák, hogy a szövetség meghallgatja őket és új dolgokkal próbálkozik” – nyilatkozta az M4 Sportnak Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

A LEN-rangsorral kapcsolatban megjegyezte: ez olyan hiányosság volt, amelyet évek óta rendezni kellett volna, így mindenképpen igazságosabbá és objektívabbá válnak a küzdelmek.

„Nincs meg az a fajta támadhatóság, amely az elmúlt években néhány alkalommal megvolt” – fűzte hozzá Madaras, aki szerint a 12 ország közül a legtöbb helyen magas szinten űzik a sportágat, a többit pedig megpróbálják felzárkóztatni, az igazán erős nem bajnokok pedig a selejtezőben harcolhatják ki a kvalifikációt.

Antonio Silva, a LEN elnöke az M4 Sportnak elmondta, a szervezet fő gondolata, hogy legyen stratégiája a vízilabda jövőjére vonatkozóan.

“Szeretnénk a csapatsportok térképén kiemelt helyre emelni a vízilabdát, sokat dolgoztunk az elmúlt hat hónapban az új stratégián, melyet most mutattunk be a kluboknak. A fő célunk, hogy fejlesszük a játékot, minél többeket hozzunk be a sportágba, több szurkoló, helyszín és játékos legyen a pólóban. Szeretnénk nagyobb piacot, jobb reklámot a vízilabdának. Ehhez is igazítottuk az új lebonyolítását az európai sorozatainknak” – mondta a portugál sportvezető, aki egy éve irányítja a szervezetet.

A Magyar Vízilabda Szövetség oldala szedte pontokba az egyes nemzetközi sorozatokat érintő változásokat:

Férfi Bajnokok Ligája
• Az új LEN-rangsor alapján 12 szabadkártya (automatikus főtábla) az első 12 ország bajnokcsapatának
• További négy hely a kvalifikáció legjobbjainak (országonként három csapat nevezhet, beleértve a szabadkártyás együtteseket)
• A zsúfolt versenynaptár miatt (januárban Eb, februárban vb) egykörös kvalifikáció lesz, négy csoportban (csoportonként 4-5-6 csapattal), és a négy csoportgyőztes kerül fel a főtáblára
• Két nyolcas helyett négy négyes csoport az alapszakaszban – az első két helyezett jut tovább, a 3-4. helyezettek az Euro Kupa nyolcaddöntőjében folytatják
• A legjobb nyolc között két négyes csoportban folyik tovább a játék, körmérkőzéses alapon, az első két-két helyezett jut a Final Fourba (nincs automatikus kvóta a leendő házigazdának)
• A négyes döntőt három nap alatt játsszák le (elődöntők után pihenőnap), a dátuma június 6-8.

Női Bajnokok Ligája
• Csak az európai rangsor első hat helyén szereplő országok nevezhetnek, nemzetenként öt klubbal
• A kvalifikációból tizenhat csapat juthat tovább, ők négy négyes csoportban, körmérkőzéses formában játszanak, és a négy csoportgyőztes jut a Final Fourba, amelynek időpontja: április 20-21.

Férfi Euro Kupa
• Rövidebb kvalifikáció, majd az alapszakaszban csoportkör (körmérkőzés), aztán az egyenes kieséses szakasz szintén oda-visszavágó rendszerben zajlik.
• A trófea szintén Final Four formátumban dől el, időpontja: május 17-18.

Női Euro Kupa
• A BL-kvalifikáció legjobb nyolc, nem továbbjutó helyen végzett csapata vehet részt, két négyes csoportban vívnak körmérkőzést.
• Visszatér a Final Four, időpontja: április 13-14.

Challenger Kupa
• A férfiaknál a LEN-rangsor 13. és további helyezettjei, a hölgyeknél a 7. vagy annál lejjebb rangsorolt országok vehetnek részt, azaz ez a magyar klubokat nem érinti.

 

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak