Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Nagy csatában Kanadát legyőzve tett hatalmas lépést a csoportelsőség felé a női pólóválogatott a vb-n

Nagy csatában Kanadát legyőzve tett hatalmas lépést a csoportelsőség felé a női pólóválogatott a vb-n

m4sport.hu/MTI
A magyar válogatott 11-10-re legyőzte a kanadai csapatot a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság női vízilabdatornájának a vasárnapi nyitányán.

Az együttes csapatkapitánya, Keszthelyi Rita a nyolcadik vb-jén ugrott medencébe, ezzel egyedüli magyar rekorderré lépett elő Stieber Mercédeszt és Takács Orsolyát megelőzve. A 31 éves világklasszis – akit a zárónegyedben cserével kiállítottak – négy góllal segítette a csapatot.

Bíró Attila szövetségi kapitány együttese kedden a házigazda japánokkal, csütörtökön pedig az új-zélandiakkal találkozik, és a ha papírformát igazolva nyer, akkor csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jut.

A magyar és a kanadai csapat a világbajnoki felkészülés során találkozott egymással, egy hónappal ezelőtt Montrealban a magyarok – az államvizsgája miatt hiányzó Keszthelyi Rita nélkül is – könnyedén, 13-7-re diadalmaskodtak. A magyar válogatott 1986 óta csupán háromszor nem találkozott a kanadaiakkal a vb-ken, a 12 összecsapásból hetet megnyert, ötször kikapott, ezek közül a legfájóbb talán a 2017-es világbajnokság negyeddöntője volt, amikor a Margitszigeten nyertek a tengerentúliak.

A találkozó első gólját úgy tűnt, a kanadaiak szerzik, ám a bírók videón visszanézték az azt megelőző magyar helyzetet, és kiderült, Vályi Vanda lövése átment a képzeletbeli gólvonalon. Ritkán látható módon a második gólnál is igénybe kellett venni a technológiát, de ez is magyar gólt jelzett, Máté Zsuzsanna közeli húzása emberelőnyből csorgott be. A kanadaiak egy gyönyörű centergóllal szépítettek, de a túloldalon azonnal jött a válasz: Keszthelyi Rita „Itt vagyok!” kiáltással kérte el villámgyorsan a labdát fórból, és zúdított a hálóba. A kanadaiak két emberelőnyből szerzett találattal egyenlítettek, de Keszthelyi újabb „épphogy” góljával ismét a zöld dresszben és fehér sapkában játszó magyarok kerültek előnybe, Gurisatti Gréta pedig fórból állította vissza a kétgólos különbséget.

A második negyed elején a kanadaiak ötméteresből zárkózhattak volna fel, de Magyari Alda védte a büntetőt. A kapus néhány pillanattal később egy újabb védéssel készítette elő Gurisatti második találatát megúszásból. A magyar előnyt kimaradt, a rivális viszont egy kis szerencsével újabb ötméterest kapott, Magyari ehhez a lövéshez csak hozzáérni tudott. A túloldalon újabb fór maradt ki, „cserébe” hátrányban jött egy labdaszerzés, majd egy újabb Magyari-védés. A hosszabb magyar gólcsendet ki más, mint Keszthelyi törte meg ötméteresből, a kanadaiak azonban a félidőt jelző dudaszó pillanatában még szépíteni tudtak (7-5).

A harmadik felvonás egy újabb hibátlan Keszthelyi-ötössel indult, de a rivális lefordulásból tapadt tovább, sőt, Serena Browne egy remek kapáslövéssel minimalizálta a különbséget. A magyarok támadógépezete teljesen megakadt.

A záró nyolc perc kihagyott magyar fórral és egy újabb Magyari-bravúrral indult, Keszthelyit azonban egy videózás után visszarúgásért cserével véglett kiállítottak, ezzel elvesztette vezérét a Bíró-alakulat. A hátrányt Garda Krisztina remek blokkja révén sikerült kivédekezni, majd elől ugyancsak ő fejezte a lélektanilag rendkívül fontos emberelőnyt. Leimeter Dóra hosszú idő után akciógólt szerzett (10-7), de azonnal jött a kanadai válasz. A rivális kevesebb mint három perccel a vége előtt újra egy gólra jött fel. Másfél perc volt hátra, amikor visszaúszás közben kiállítottak egy kanadait, Bíró Attila pedig rögtön időt kért: a figurát elrontották a játékosok, de Szilágyi Dorottya a támadóidő lejárta előtt még éppen a hálóba tudott lőni. A kanadaiak ugyan még lőttek egy gólt, de 26 másodperc maradt hátra, a labdát pedig sikerült megtartani.

Eredmény:
női vízilabdatorna, D csoport, 1. forduló:
Magyarország-Kanada 11-10 (5-3, 2-2, 1-2, 3-3)
gólszerzők: Keszthelyi 4, Gurisatti 2, Vályi, Máté, Garda, Leimeter, Szilágyi 1-1, illetve Crevier, Lemay-Lavoie, Browne, La Roche 2-2, Paul, McKelvey 1-1
Magyarország:
Magyari – Szilágyi, Vályi, Mahieu, Máté, Keszthelyi, Garda – cserék: Parkes, Leimeter, Rybanska, Faragó, Gurisatti

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak