Musorujsag
Élő Eredmények

Menesztették a női pólóválogatott szövetségi kapitányát

Menesztették a női pólóválogatott szövetségi kapitányát

m4sport.hu
A Magyar Vízilabda Szövetség elnökség egyhangú szavazással a női válogatottat 2016 óta vezető Bíró Attila felmentése mellett döntött, miután a csapat a hatodik helyen végzett a fukuokai világbajnokságon – közölte az MVLSZ.

A közlemény szerint az elnökség meghallgatta a világbajnokságról készült szakmai beszámolókat, azaz az aranyérmes férfiválogatottat irányító Varga Zsolt és a női csapattal a 6. helyen végző Bíró Attila értékelését.

A testület mindkettőt elfogadta, ugyanakkor Bíró Attila esetében a tagok megvitatták a válogatott jelenlegi helyzetét, és végül egyhangú szavazással úgy döntöttek, érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén.

Kapcsolódó tartalom

„Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén – idézi az MVLSZ közleménye Madaras Norbert elnököt. – Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.”

Az elnökség felhatalmazta Madaras Norbertet, hogy a következő időszakban folytasson tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, majd tegyen javaslatot a kapitány személyére, akiről végül az elnökség dönt majd.

Kapcsolódó tartalom

A válogatottnak még meg kell szereznie az olimpiai kvótát, erre vagy a januári, netanyai Európa-bajnokságon (a győztes, vagy a kvalifikáltak mögötti legjobb helyezést elérő csapat) vagy a februári, dohai világbajnokságon nyílik esély, ahonnan még a két legmagasabban rangsorolt, korábban kvótát nem szerző együttes utazhat Párizsba.

Bíró Attila eredményei a női válogatott élén:
2016, Európa-bajnokság, Belgrád: aranyérem
2016, Világliga: nem jutott be a csapat a Szuperdöntőbe
2016, olimpia, Rio: 4. hely
2017, Világliga, Sanghaj: 4. hely
2017, világbajnokság, Budapest: 5. hely
2018, Világliga: nem jutott be a csapat a Szuperdöntőbe
2018, Európa-bajnokság, Barcelona: 4. hely
2019, Világliga, Budapest: 6. hely
2019, világbajnokság, Kvangdzsu: 4. hely
2020, Európa-bajnokság, Budapest: bronzérem
2021, Világliga, Athén: ezüstérem
2021, olimpia, Tokió: bronzérem
2022, világbajnokság: ezüstérem
2022, Európa-bajnokság, Split: 5. hely
2022, Világliga, Tenerife: ezüstérem
2023, Világkupa, Los Angeles: 4. hely
2023, világbajnokság, Fukuoka: 6. hely

Borítókép: Bíró Attila szövetségi kapitány a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak