Musorujsag
Élő Eredmények

Bíró Attila: Életem legszebb nyolc évét töltöttem a női pólóválogatott mellett

Bíró Attila: Életem legszebb nyolc évét töltöttem a női pólóválogatott mellett

m4sport.hu
Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott frissen felmentett kapitánya a szövetség hivatalos honlapjának beszélt a döntés után.

 

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége szerdán egyhangú szavazással a női válogatottat 2016 óta vezető Bíró Attila felmentése mellett döntött, miután a csapat a hatodik helyen végzett a fukuokai világbajnokságon.

A közlemény szerint az elnökség meghallgatta a világbajnokságról készült szakmai beszámolókat, azaz az aranyérmes férfiválogatottat irányító Varga Zsolt és a női csapattal a 6. helyen végző Bíró Attila értékelését.

A testület mindkettőt elfogadta, ugyanakkor Bíró Attila esetében a tagok megvitatták a válogatott jelenlegi helyzetét, és végül egyhangú szavazással úgy döntöttek, érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén.

A távozó Bíró Attila csütörtökön az MVLSZ hivatalos honlapjának adott nyilatkozatában elbúcsúzott a nemzeti csapattól és a szurkolóktól.

„Először is hadd kezdjem azzal, hogy életem legszebb nyolc évét töltöttem a női válogatott mellett – kezdte a búcsúzó szakember. – Nagyszerű időszak volt, rengeteg sikerrel, hiszen huszonegy világversenyen vehettünk részt, ebből tizenötször játszhattunk legalább elődöntőt, és tízszer végeztünk dobogón. Rögtön elsőre Európa-bajnokok lettünk, aztán sikerült megszereznünk a magyar női vízilabda első olimpiai érmét, és a tavalyi világbajnoki ezüstérem nyolcezer szurkoló előtt szintén örök élmény, nem csak nekem és a csapatnak, de sok százezer magyar sportrajongónak.”

Kapcsolódó tartalom

Bíró hozzátette, nála nagyobb szurkolója nem lesz a válogatottnak a jövőben.

„Köszönök mindent, először is a játékosoknak, aztán a stábom tagjainak, a családomnak, és mindenkinek, aki mellettünk állt, a nagyszerű szurkolóknak, és külön a Carpathian Brigade-nek, amelynek tagjai sok fontos mérkőzésre jöttek el, és biztatták a lányokat úgy, ahogy senki más. És ehhez hadd tegyem hozzá: nálam nagyobb szurkolója nem lesz a válogatottnak a következő években!”

Bíró Attila legjobb eredményei a női válogatott élén
Európa-bajnoki aranyérem (2016), Európa-bajnoki bronzérem (2020), Európa-bajnoki 4. hely (2018), világbajnoki ezüstérem (2022), világbajnoki 4. hely (2019), olimpiai bronzérem (2021), olimpiai 4. hely (2016), világliga ezüstérem (2021, 2022)

A szakember utódjáról egyelőre nincsenek információk – ezzel kapcsolatban Madaras Norbert elnök elárulta, néhány héten belül meglesz a női válogatott új kapitánya.
Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak