Musorujsag
Élő Eredmények

Nyéki Balázs: Az FTC-nél a bajnoki cím és a BL-győzelem, a válogatottnál az olimpiai arany a végső cél

Nyéki Balázs: Az FTC-nél a bajnoki cím és a BL-győzelem, a válogatottnál az olimpiai arany a végső cél

m4sport.hu
Az őszi szezont veretlenül záró Ferencváros férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője szerint márciusban szinte teljesen új bajnokság kezdődik majd, a csapat célja pedig a magyar bajnokság és a Bajnokok Ligája megnyerése. A magyar válogatott másodedzőjeként is dolgozó tréner az M4 Sportnak adott interjúban azt is kijelentette, hogy a nemzeti csapat szeretné megvédeni világbajnoki címét, de a fő cél a jövő nyári olimpia megnyerése.

Az FTC-Telekom Waterpolo a Magyar Kupa szeptemberi megnyerése után egész ősszel százszázalékos maradt az ob I-ben, a Bajnokok Ligájába első csoportkörét pedig veretlenül zárta. Nyéki Balázs vezetőedzőt nem lepte meg ez a teljesítmény, szerinte a rövid felkészülés után elhódított Magyar Kupa megalapozta az egész félévet. „A bajnokságban jól indultunk, a Bajnokok Ligájában az első meccs döcögős volt, de utána helyreálltunk” – fogalmazott. A siker titka szerinte az, hogy a csapat gerince együtt maradt, melléjük pedig Dusan Mandic és Edoardo Di Somma személyében két világgklasszis érkezett, akiket nem volt nehéz integrálni.

„Nagyon jó szellemiségű játékosok jöttek össze, tudatosan választottam olyan játékosokat, akikről tudtam, hogy minden egyes mérkőzésre vagy edzésre úgy jönnek le, hogy aznap jobbak szeretnének lenni. Ez megvan a játékosokban minden nap, azt gondolom, hogy ez a kulcsunk” – vélekedett, hozzátéve, hogy az őszi eredmények különösen annak tükrében figyelemre méltók, hogy a sérült Németh Toni kiesésével „gyakorlatilag igazi center nélkül” játszották le az elmúlt fél évet.

Kapcsolódó tartalom

A Varga Zsolt távozása után vezetőedzővé előlépett Nyéki Balázs elárulta, másodedzőként még próbált egy kicsit lazább lenni, de amikor vezetőedzőként „kisebb elakadásokat” tapasztalt a csapatnál, akkor „átállt a sötét oldalra” és átvette a „rossz zsaru” szerepét. „Nem változtam meg azáltal, hogy vezetőedző lettem, de bizonyos szerepek átalakultak” – mondta.

A célokkal kapcsolatban egyértelműen fogalmazott: a magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is a végső győzelem a cél és bár úgy érzi, hogy a nemzetközi mezőnyben a Pro Recco és a Barceloneta egy kicsivel előttük jár, de szerinte lesz idő behozni a különbséget. „Érzem magunkban azt az erőt, hogy év végére jobbak legyünk.”

A januári Európa-bajnokság és a februári világbajnokság miatt a magyar bajnokság márciusban indul majd újra, Nyéki Balázs szerint a hosszú szünet miatt tavasszal gyakorlatilag egy új szezon fog elrajtolni. „Márciustól tulajdonképpen kezdődik egy új bajnokság, abban kell újra a lehető leggyorsabban elérni azt a szintet, amin kell nekünk vízilabdázni.”

Kapcsolódó tartalom

A válogatottnál Varga Zsolt szövetségi kapitány segítőjeként is dolgozó Nyéki Balázs elárulta, a horvátországi Eb-re valószínűleg egy megfiatalított kerettel utazik majd a nemzeti csapat, amely szeretné megvédeni vb-címét Dohában, a legnagyobb cél pedig a jövő évi párizsi olimpia megnyerése. „Az Európa-bajnokságra valószínűleg egy megfiatalított kerettel fog menni a magyar válogatott, nagyon jó teszt lesz mindenkinek, hogy mire képesek, miben vannak lemaradva, miben kell fejlődniük. Az itthon maradó játékosokkal én fogom folytatni a felkészülést a világbajnokságra, de a legfontosabb az olimpia. Nagyon jó volt tavaly a világbajnoki cím, természetesen szeretnénk megismételni majd Dohában, de a végső cél az olimpiai győzelem” – jelentette ki.

Borítókép: Nyéki Balázs, az FTC vezetőedzője a Crvena zvezda elleni BL-meccsen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak