Musorujsag
Élő Eredmények

Öttel nyert az olaszok ellen, csoportgyőztesként negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott az Eb-n

Öttel nyert az olaszok ellen, csoportgyőztesként negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott az Eb-n

m4sport.hu
A magyar férfi vízilabda-válogatott egy utolsó pillanatokban szerzett találattal 10–5-re legyőzte az olaszokat a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokság csoportkörében, az ötgólos különbség pedig azt jelenti, hogy Varga Zsolt csapata az első helyen jutott tovább a negyeddöntőbe.

 

Összefoglaló

Férfi Európa-bajnokság, B csoport (Zágráb), 3. forduló
Magyarország-Olaszország 10-5 (0-1, 3-0, 4-3, 3-1)
magyar gólszerzők: Fekete 3, Vigvári Vi. 2, Burián, Nagy Á., Kovács P., Hárai, Tátrai 1-1

Varga Zsolt értékelése

A magyar siker azt jelenti, hogy a B jelű négyesben három válogatott, a mieink mellett az olasz, illetve a görög együttes is hat-hat ponttal zárt – mivel azonban hármas körbeverés az említett országok között, a minitabellán először azt nézik meg, melyik csapat a legjobb, majd a második és harmadik helyet már a két érintett alakulat egymás elleni eredménye határozza meg, ez alapján Magyarország pedig zárt az élen a csoportban.

A világbajnok és így olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepel a kontinensviadalon, ezért ilyen arányú sikere különösen nagy meglepetés volt az eddig százszázalékos és olimpiai indulásért küzdő rivális ellen. A magyaroknak legalább öttel kellett győzniük a csoportelsőséghez, minden más eredmény a harmadik helyet jelentette volna, amivel csütörtökön játszani kellett volna a negyeddöntőért.

Az Eb-ezüstérmes magyarok két győzelemmel és egy kudarccal végeztek a B csoport élén az olaszok, a görögök és a georgiaiak előtt. Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese a pénteki negyeddöntőben vélhetően a szerbekkel találkozik majd.

Varga Zsolt szövetségi kapitány ezúttal Molnár Eriket és Szeghalmi Zsombort hagyta ki a 15 fős keretből.

Az olaszok első támadásuk alkalmával emberelőnybe kerültek, de Gyapjas védett, a túloldalon pedig Burián okos emelése a keresztlécet találta el. A későbbiekben is elsősorban védekezésben remekelt mindkét gárda: amíg Gyapjas további két alkalommal hárított, két ízben pedig a kapufa is kisegítette, addig a magyaroknak kaput eltaláló lövése sem volt. Több mint hat perc elteltével a rivális a harmadik fórját már kihasználta, a negyediket viszont ismét kihasználatlanul hagyta.

A folytatásban az első magyar kaput eltaláló lövés Vigvári Vince jóvoltából rögtön gól lett emberelőnyből. Az olaszok második ötméteresüket is kihagyták, ezúttal Gyapjas hárított, viszont elöl a pontatlan passzok miatt még fórból sem sikerült lövésekkel zárni a támadásokat, mígnem először vezetett a magyar csapat Burián találatával, aki aztán emberhátrányban nagyszerűen blokkolt. A játékrészt 4.1 másodperccel a vége előtt Nagy Ádám bombagólja zárta.

Térfélcserét követően emberelőnyben akár növelhette volna is előnyét a magyar együttes, de az újabb pontatlan bejátszást lehúzta az olasz kapus. Hátul Gyapjas továbbra is parádésan védett, az újabb emberelőnyös szituációban pedig Tátrai bejátszása már tökéletes volt Kovácsnak, míg a következő akcióból Fekete talált hálóba távolról, így 5-1-es előnynél az ellenfél azonnal időt kért, ami hatásosnak bizonyult, mert az olaszok előbb harmadik büntetőjüket gólra váltották, majd akcióból is eredményesek voltak.

A magyarokat nem törte meg a gyors felzárkózás, mert Hárai csavar-, míg Vigvári Vince emberelőnyös góllal állította vissza a különbséget.

Az utolsó nyolc perc gyors gólváltással indult. A következő percek viszont mindkét oldalon a kihagyott lehetőségekről szóltak, ezt az időszakot Fekete bombája zárta le, így a magyarok egyetlen találatra kerültek a csoportgyőzelemtől és az ezzel járó nyolc közé jutástól, amelyért többször is támadhattak, mert a remek védekezés folyton megakadályozta az olaszokat a szépítésben. A magyarok fél perccel a vége előtt utolsó esélyük alkalmával emberelőnyt kaptak, ezt kihasználva Tátrai lőtte 3.2 másodperccel a vége előtt sorsdöntő fontosságú gólt.

Kapcsolódó tartalom

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Olaszország 6, 3. Görögország 6, 4. Georgia 0

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

 

Borítókép: Zágráb, 2024. január 8. Vigvári Vince, Tátrai Dávid és Burián Gergely (b-j) a férfi vízilabda Európa-bajnokság B csoportjában a harmadik fordulóban játszott Magyarország - Olaszország mérkõzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 8-án. A magyar válogatott 10-5-re gyõzött. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak