Musorujsag
Élő Eredmények

Mihók Attila: Frenetikus boldogságot érzek

Mihók Attila: Frenetikus boldogságot érzek

m4sport.hu
A szövetségi kapitány és a játékosok is nehezen találták a szavakat azután, hogy a magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Hollandiát ötméteresekkel legyőzve bejutott a világbajnokság elődöntőjébe, egyben biztosította részvételét a párizsi olimpián.

A magyar csapat a 8–8-as rendes játékidő után ötméteresekkel 13–12-re nyert a hollandok ellen. A rendes játékidő legeredményesebbje Keszthelyi Rita volt három góllal, míg az ötméterespárbajt Magyari Alda védése döntötte el az ötödik körben. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese így biztosan éremért játszhat a viadalon, a szerdai elődöntőben az olasz-görög párharc továbbjutójával találkozik.

„Frenetikus boldogságot érzek. Messziről indultunk, ez egy álom, nagyon boldogok vagyunk” – kezdte értékelését az M4 Sportnak Mihók Attila, aki szerint a védekezés feljavulása volt a siker kulcsa. „Jobban mentek a visszazárásaink, blokkoltunk, védtünk, kivettük a centereket, ezt szerettük volna, de hát a világbajnokot hogyan máshogy lehetne megverni?”

A szövetségi kapitány az MTI-nek azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban példamutató csapattá vált az együttes. „Mélyről indultunk, komoly nehézségeken ment át ez a csapat mentálisan és fizikálisan egyaránt. Köszönöm a játékosaimnak, hogy hittek abban, amit mi úgy hívunk, az érem másik oldala. Vették a fáradtságot és az akaratot ahhoz, hogy az emberi kapcsolatok szintjén is példamutató csapattá váljanak. Ez a mai siker talán ebből fakadt” – mondta Mihók Attila.

A szakember elmondta, rendkívül intenzív két hónap eredménye a megszerzett olimpiai kvóta, amelynek kivívása az elsődleges feladata volt az irányítást a fukuokai vb után átvevő szakmai stábnak. „Most picit ünneplünk, de holnap reggeltől más feladatokra koncentrálunk. Eddig az olimpiára szerettünk volna kijutni, most viszont világbajnoki érmet akarunk nyerni, lehetőleg minél fényesebbet” – mondta Mihók Attila, aki hozzátette, nem foglalkozott azzal, hogy a gyengén sikerült eindhoveni Európa-bajnokság után – ahol ötödik lett a csapat – sok kritikát kapott.

Elárulta, mivel négy játékosa is kipontozódott – Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta és Leimeter Dóra – gyakorlatilag nem volt „választása”, hogy kikre bízza az ötmétereseket, hiszen Vályi Vanda egy kisebb könyöksérüléssel játszik a tornán.

Keszthelyi Rita (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A csapatkapitány Keszthelyi Rita azt emelte ki, hogy a játékosok az elmúlt napokban azt sulykolták magukba, hogy képesek legyőzni Holandiát és bármi is történik a mérkőzésen, senkinek nem férkőzhet a fejébe a legkisebb kétség sem. „Egy percre sem vesztettük el a hitünket, miközben ők nem tudtak úgy örülni egy blokknak vagy egy védésnek, nálunk mindenki tűzön-vízen át ment a másikért.”

A kétgólos Gurisatti Gréta úgy vélekedett, a magyar csapat jobban megérdemelte a győzelmet. „Végig vezettünk, minden blokknál vagy jó védekezésnél azt éreztem, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz, amit kitűztünk magunk elé.”

Gurisatti az MTI-nek megjegyezte, az a magyar játékos, aki ilyen szívvel tud harcolni, az a végén is be fogja lőni az ötméterest, és így is lett. Hozzátette, az Eb óta véleménye szerint egyetlen csapat sem dolgozott annyit, mint a magyar.

„Összeállt a védekezésünk, a támadásunk, az első perctől nem éreztük úgy, hogy kiengednénk a kezünkből ezt a meccset” – nyilatozta a rendes játékidőben és az ötméterespárbajban is kulcsfontosságú védéseket bemutató Magyari Alda. „Mennünk kell tovább és nincs megállás, mert ha így játszunk, akkor jöhet bárki. Viszont arra is figyelni kell, hogy nem szállhatunk el magunktól, de összeálltunk és nagyon jó a csapategység, bármire képesek vagyunk.”

Leimeter Dóra, Szilágyi Dorottya és Horváth Brigitta (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szintén kétgólos Szilágyi Dorottya szerint nagyon nehéz mérkőzés volt, mindent bele kellett adni, de végre összeállt a védekezés. „Nagyon büszke vagyok mindenkire” – mondta.

Talán az egész vb egyik legszebb védekezését mutatta be a találkozón Garda Krisztina, aki a magyarok első találatát lőtte a 13–12-re megnyert összecsapáson „Szenzációs meccs volt, egy óriási csapatmunka. A védekezésbe beletettük a szívünket és lelkünket, támadásban pedig szenzációs gólokat lőttünk. Egy pillanatra sem bizonytalanodtunk el, és a végén is úgy voltunk vele, hogy ez bizony a mi meccsünk, akármi van” – mondta az MTI-nek Garda.

A magyarok szerdán 15.30-kor játszanak az elődöntőben, a meccset az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Borítókép: Mihók Attila és Cseh Sándor (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak