Musorujsag
Élő Eredmények

Varga Zsolt: Maximálisan komolyan kell vennünk a franciákat

Varga Zsolt: Maximálisan komolyan kell vennünk a franciákat

MTI
Varga Zsolt, a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint maximálisan oda kell tennie magát az együttesnek kedden a franciák elleni negyeddöntőben a dohai világbajnokságon.

„Tudom, hogy alapvetően a soron következő három meccs határozza majd meg, milyen lesz ez a torna, de számunkra azért már elkezdődött a világbajnokság, sok minden történt velünk, jó néhány dolog a helyére került” – mondta az MTI-nek hétfőn Varga Zsolt a nemzeti csapat szálláshelyén tartott sajtóeseményen.

A szakember elárulta, vasárnap az Európa-bajnok spanyolokkal kétkapuzott az együttes azért, hogy a lehető „legoptimálisabb állapotba” kerüljön a keddi negyeddöntő előtt. Hozzátette, ezen kívül videoelemzés szerepelt a programban.

„A franciák rengeteget fejlődtek az elmúlt években, nagyon jó szakmai háttérrel rendelkeznek, válogatottjuk gerince pedig a Marseille-re épül, amely a Bajnokok Ligájában edződik már évek óta, ez pedig a nemzeti csapatuk játékában is megmutatkozik” – mondta a szakember az ellenfélről, amellyel januárban a Komjádi Uszodában játszotta utolsó vb-felkészülési meccsét és 14-10-re nyert.

A játékosként olimpiai bajnok szakvezető úgy vélte, a franciák „komoly csapatok ellen is képesek a bravúrra”.

„A legfontosabb, hogy a gyengébb pontjaikat támadjuk, és megtaláljuk azokat az elemeket, amelyekkel megnyerhető az összecsapás. Maximálisan komolyan kell vennünk őket, Budapesten is két és fél negyeden keresztül szoros volt az összecsapás. Megvannak a remek fizikai adottságokkal rendelkező játékosai, a jó lövőik” – fogalmazott Varga Zsolt, aki leszögezte, taktikailag felkészültek a találkozóra és bízik benne, hogy ez a vízben is látszani fog.

Varga Zsolt arról is beszélt, milyen hatással lehet a világbajnokságra, hogy az olimpiai kvóták már gazdára találtak:

„El tudom képzelni, hogy ezeknél a csapatoknál a felszabadultság egyfajta lendületet adhat, de az is benne van, hogy két világversenyen nehéz végig tűzben tartani a játékosokat, és elégnek az energiák” – mondta a kapitány, akinek jó barátja a franciák másodedzője, a horvát Vjakoslav Kobescak, de abban maradt vele, hogy csak a meccs után kerítenek sort egy közös kávézásra.

A kapus Vogel Soma úgy vélte, várhatóan sok dolga lesz a franciák ellen, mert a rivális „mindenhonnan” próbálkozik majd:

„Általában a franciák az esélytelenebbek ezeken a meccseken, így olyan dolgokat is megpróbálnak, melyekért mi hasonló helyzetben komoly szidást kapnánk. A megszokott dolgok mellett most arra is készülünk, hogy gyakorlatilag minden helyzetből tüzelhetnek, kiemelten kell kezelnünk a legjobb lövőiket.”

A Ferencváros klasszis hálóőre hozzátette, kellő fegyelemmel és tisztelettel kell hozzáállniuk a franciákhoz, de magabiztosan várják az összecsapást.

„Eddig megvolt a kötelező, három meccs múlva, remélhetőleg pozitívan tudok majd nyilatkozni. Most kezdődik a vb, most kell a legjobbnak lenni” – válaszolta a saját teljesítményére irányuló kérdésre Vogel, aki szerint fejben és fizikálisan elérte azt az állapotot az együttes, ami a vb ezen szakaszához szükséges.

Az Európa-bajnokság után betegséggel küszködő Fekete Gergő az M4 Sportnak elmondta, egyre jobb állapotban van, és mivel a torna érdemi része csak most kezdődik, most van szükség a jó formaidőzítésre. Az elmúlt napokról elmondta, kielemezték a hibáikat és készültek a franciák elleni játékukra. „Nem szabad lebecsülni a franciákat, nagyon jók, mindenkivel nagyon szoros mérkőzést játszottak, de az önbizalmunknak is meg kell maradnia, mert papíron jobb csapat vagyunk, de ezt meg kell mutatnunk a vízben is.”

A Marseille-ben légióskodó Angyal Dániel úgy véli, mind mentálisan, mind fizikailag jó állapotban van a magyar válogatott. „Erre a hétre készültünk, hiszen ezen a héten dőlnek el a lényegi kérdések. Most kell csúcsformában lennünk és úgy érzem, hogy közel is vagyunk hozzá” – fogalmazott. Úgy vélte, az elmúlt héthez képest ritmusban kell fejlődni, továbbá abban, hogy jobban reagáljanak a másik mozgásaira, valamint a döntések gyorsaságában.

A franciákat jól ismerő játékos jó csapatnak tartja a keddi ellenfelet. „Nagyon alárendelik magukat a vízilabdának, úgyhogy veszélyes ellenfélnek tartom őket, jól úsznak, jól lőnek, de bízom a rutinunkban és abban, hogy több ilyen szituációban voltunk, valamint tehát az egyéni kvalitások nálunk talán jobbak. De veszélyes, nehéz ellenfélnek tartom őket, ezzel a szemlélettel is készülünk rájuk. Nekünk ezt a meccset meg kell nyernünk, ez jár némi nyomással, de hiszek a csapat erejében, hogy el tudjuk viselni.”

A Magyarország-Franciaország vb-negyeddöntőt kedden 18.30-kor kezdődik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak