Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Döbbenetes leolvadás a franciák ellen – az 5-8. helyért folytatja a világbajnokságon a címvédő férfi pólóválogatott

Döbbenetes leolvadás a franciák ellen – az 5-8. helyért folytatja a világbajnokságon a címvédő férfi pólóválogatott

m4sport.hu/MTI
Az 5-8. helyért játszhat a Dohában zajló vizes világbajnokságon a címvédő férfi pólóválogatott, amely kedden 11–10-re kikapott a franciáktól a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében.

A mérkőzés összefoglalója:

Eredmény, vizes világbajnokság,
férfi vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország–Franciaország 10–11 (4–2, 3–1, 1–3, 2–5)
gólszerzők: Zalánki 3, Varga Dé. 2, Vámos, Manhercz, Nagy Á., Német, Angyal 1-1, illetve T. Vernoux 5, Crousillat 3, Bodegas 2, M. Vernoux 1

A magyarok januárban éppen a franciákkal játszották utolsó világbajnoki felkészülési meccsüket, a Komjádi Uszodában sokáig szoros volt az összecsapás, a házigazdák aztán a 6-2-es utolsó negyednek köszönhetően 14-10-re diadalmaskodtak.

A negyeddöntős összecsapásról a 15 fős keretből két vb-újonc, Kovács Péter és Tátrai Dávid maradt ki.

A franciák szereztek vezetést másfél perc játék után, Michael Bodegas tüzelt Vogel Soma feje fölött a hálóba. A túloldalon Vámos Márton emberelőnyből azonnal válaszolt, némi szerencsével, ugyanis a kapufáról visszapattanó labda a francia kapus hátáról ment be. Vogel aztán ziccert hárított, Nagy Ádám pedig emberelőnyt harcolt ki, de előbb Varga Dénes pattintott kapufára, majd Nagy közeli próbálkozását védte Hugo Fontani.

Egy újabb jó védekezés után Manhercz Krisztián révén először kerültek előnybe a magyarok, a francia Marseille légiósa akcióból pattintott a hálóba. Hátrányban újra Vogel volt a végállomás, elöl pedig Zalánki Gergő fejezte be magabiztosan az előnyt. A franciák a Szolnokkal 2017-ben BL-győztes Ugo Crousillat szép ejtésével feljöttek ugyan, de négy másodperccel a negyed vége előtt Varga Dénes értékesített egy kettős emberelőnyt, visszaállítva ezzel a különbséget (4-2).

Varga Dénes (j) és a francia Ugo Crousillat a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország – Franciaország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án.
MTI/Kovács Tamás

Francia ötméteressel és kihagyott magyar fórral indult a második felvonás, majd Vigvári Vince átadásánál ugrottak rá Vámos vállára, a büntetőt pedig Zalánki magabiztosan értékesítette. Vogel újabb bravúrt mutatott be hátrányban, elöl pedig Varga rá jellemző villámgyors csuklómozdulattal lőtt a hálóba létszámfölényben. Thomas Vernoux bombája a felső lécről kifelé vágódott, a lefordulásból pedig Nagy lőtte ki a bal alsót, ezzel pedig már négy gól volt a különbség a második negyed végére (7-3).

A nagyszünet után a franciák nehéztüzére, Vernoux villantott meg valamit abból, amit a Komjádiban láthattak a magyar szurkolók, kapásból lőtt irdatlan erővel a hálóba. Hátrányban Zalánki kétszer is remekül blokkolt, az ellentámadásból pedig szabaddobásból bombázott a hálóba.

A játékrész közepén egy érdekes szituáció miatt állt a játék. A magyarok kivédekeztek egy emberelőnyt, de nem engedték vissza időben a kiállított játékost, közben pedig ötméterest kaptak a franciák. A tanácskozás végén azonos létszámban, az ötöst törölve folytatódott a játék. A magyarok előnyét Manhercz növelhette volna ötre, de először ötméterest, fél perccel később pedig ziccert rontott, a franciák pedig Vernoux révén találtak be újra. Újabb kihagyott magyar lehetőségek után a rivális egy passz után értékesített egy fórt, Varga Zsolt pedig időt kért, még a negyed vége előtt rendezni akarta a sorokat (8-6).

Doha, 2024. február 13.
A francia Thomas Vernoux (elöl) örül a gyõzelemnek, mögötte Jansik Szilárd a férfi vízilabdatorna negyeddöntõjében játszott Magyarország – Franciaország mérkõzés után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án. A címvédõ magyar válogatott 11-10-re kikapott.
MTI/Kovács Tamás

A záró nyolc perc újabb magyar kapufával és francia emberelőnyös góllal indult, így 8-4-ről egyetlen gólra jött fel a rivális. A holtpontról aztán Német Toni mozdította el az együttest, a center Zalánki finom feltett labdáját húzta a kapuba. Az ellenfél újra betalált, Vogelt csúnyán becsapta a vizen végigsuhanó labda, a túloldalon a francia kapus pedig kétszer is hárított. A rivális megérezte a „vérszagot”, Thomas Vernoux pedig akcióból egyenlített, sőt, 2:48 perccel a vége előtt a vezetést is megszerezte.

A második félidő második magyar gólját nagy nehezen Angyal Dániel szerezte meg emberelőnyből, egy perccel a vége előtt pedig a győzelemért támadhatott. Az ítélet nem jött a bíróktól, így a franciáknak még 28 másodpercük maradt, és időt kértek. Az utolsó támadásnál Thomas Vernoux újra szabadon maradt és egy óriási góllal eldöntötte az összecsapást.

A franciák történetük során először jutottak négy közé világbajnokságon, a magyarok az 5-8 helyért folytathatják a szerbek ellen.

Borítókép: Doha, 2024. február 13. Bányai Márk (b) és Németh Toni, a vesztes magyar válogatott tagjai a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Franciaország mérkőzés után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án. A címvédő magyar csapat 11-10-re kikapott. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak