Musorujsag
Élő Eredmények

A LEN-nél is Zalánki Gergő lett az elmúlt év legjobb férfi vízilabdázója

A LEN-nél is Zalánki Gergő lett az elmúlt év legjobb férfi vízilabdázója

MTI
Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

 

A szervezet csütörtöki beszámolója szerint a végső sorrend a drukkerek (30 százalék) és a LEN-tagok, valamint a technikai bizottság szavazatai (70 százalék) alapján alakult ki.

A 29 éves, balkezes klasszis az előző idényben klubszinten mindent megnyert az olasz Pro Reccóval, a válogatottal pedig világbajnoki címet szerzett Fukuokában, ahol őt választották meg a torna legjobb játékosának.

A szövetség Facebook-oldalára feltöltött videóinterjúban a világ- és Európa-bajnok magyar játékos elmondta, természetesen örül a díjnak, hiszen pályafutása legjobb évét zárta tavaly, de beárnyékolja kissé a dolgot a februári dohai világbajnokság, amelyen csak a hetedik lett a gárda. Hozzátette, minden erejével azon dolgozik majd, hogy idén a tavalyihoz hasonló sikereket érjen el.

Zalánki megjegyezte, klubszinten most jön a szezon legfontosabb két hónapja, hiszen az olasz kupadöntő, majd a bajnoki végjáték és várhatóan a Bajnokok Ligája négyes döntő vár a minden fronton címvédésre készülő együttesre, amely eddig „alapfokozaton” működött, most azonban kőkeményen dolgoznak a folytatásra.

A válogatottra visszatérve az olimpiai bronzérmes pólós elárulta, továbbra is hisz abban, hogy működni fog a kidolgozott stratégia, olasz csapattársain – akik vele ellentétben januárban az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is medencébe ugrottak – látja is fizikai fáradtságot. Hozzátette, a dohai pofon talán jól is jött a csapatnak, amelyből kicsit hiányzott az „extra éhség”. Ez így a párizsi olimpián meglesz majd, és visszavághatnak a dohai negyeddöntős vereségért a franciáknak, akiket reményei szerint „széttépnek” majd a csoportkörben.

Zalánki a harmadik magyar, aki elnyerte a címet a LEN-nél, 2008-ban Biros Péter, 2013-ban pedig Varga Dénes érdemelte ki az elismerést.

A nőknél az olasz Roberta Bianconi – 2015 és 2016 után – pályafutása során harmadszor diadalmaskodott.

Borítókép: Doha, 2024. február 15. Zalánki Gergő a férfi vízilabdatorna 5-8- helyéért játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak