Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Vogel Soma: Egy kapus teljesítménye 75-80 százalékban fejben dől el

Vogel Soma: Egy kapus teljesítménye 75-80 százalékban fejben dől el

m4sport.hu
Egy kapus teljesítménye 75-80 százalékban fejben dől el – véli Vogel Soma, aki az M4 Sport Úti cél: Párizs 2024 című műsorában az ötméteresek hárításának titkáról is beszélt.

Vogel Soma a portré első részében arról beszélt, hogyan lehet a balul sikerült világbajnokságból erőt meríteni az olimpiára, a másodikban pedig a kapuslét rejtelmeibe avatta be a stábot és a nézőket.

A Ferencváros és a magyar vízilabda-válogatott kapusa sűrű heteken van túl. Az FTC a bajnokság alapszakaszát hibátlan teljesítménnyel nyerte, a Bajnokok Ligájában pedig Bresciában és Barcelonában is győzött. Ugyan Athénban 33 mérkőzés után elszenvedte idei első vereségét a Fradi, Vogelék így is csoportjuk élén állnak és a hátralévő két hazai meccsen jó eséllyel kvalifikálhatnak a négyes döntőben.

„Ez az egy hónap körülbelül egy hétnek érződik, annyira sűrű volt a programunk edzésekben és mérkőzésekben is – fogalmazott Vogel Soma. – A formánk kezd csapatilag is szépen összeállni és egyre jobban egymásra hangolódunk és fel is tudunk kellően pörögni, akármilyen mérkőzésről is legyen szó, személyesen pedig én is érzem azt, hogy egyre több mérkőzés van a hátam mögött. Közeledik az elődöntő a bajnokságban, azt a felfokozott hangulatot már kezdjük átérezni a hétköznapokban is.”

Az adásban bepillantást nyerhettünk a kapusedzések rejtelmeibe is. Gárdonyi András kapusedzőtől például megtudhattuk, hogy Vogel Somának nagyon jó testi adottságai vannak, nagyon könnyedén mozog a vízben, nála ezért inkább a technikai jellegű edzésekre kell nagy hangsúlyt fektetni.

Vogel elárulta, régebben kicsit magasabban volt a vízben, ezáltal a lapos lövések gyenge pontjai voltak, mostanra azonban a mozgása összeszedettebb lett, nem végez felesleges mozgásokat és lábtempókat, ezzel energiát is tud spórolni és nem esik szét a mozgása.

Vogel Soma a világ legjobbja, ha büntetővédésekről van szó, csapataival a többi között világ- és Európa-bajnokságot, Bajnokok Ligáját, Magyar Kupát, de még ifjúsági világbajnoki címet is nyert ötméteresek után. „Mostanában kezdtem el érezni, hogy lehet, hogy van aurám és valószínűleg a lövőknek a fejében is megfordulok már, hogy ellenem kell büntetőt lőniük. Ezek akkor nyernek visszaigazolást, amikor egy lövő el se találja a kaput, akkor mindig eszembe jut, hogy lehet, hogy ez most azért volt, mert egy kicsit megijedt tőlem” – árulta el.

Szerinte a gyakorlásból ered az a magabiztosság, amivel büntetőt tud védeni, valamint a lövők tanulmányozásán, továbbá rá kell érezni az ötméteresek ritmusára. „Mintha egy rövid tánc lenne, erre kell ráérezni.”


Úti cél: Párizs 2024, kéthetente vasárnap az M4 Sporton
Visszanézhető az m4sport.hu-n


Az M4 Sport több magyar sportoló párizsi olimpiára vezető, – áldozattal, lemondással, sikerrel és kudarccal kikövezett – útját kíséri figyelemmel. Vannak köztük, akik már rendelkeznek kvótával, és akadnak olyanok is, akik még küzdenek érte.

A kéthetente, vasárnap esténként jelentkező adások minden epizódjában három-három sportolóval/edzővel beszélgetünk, az interjúkat bármikor visszanézhetik az m4sport.hu-n vagy az M4 Sport applikációban, a teljes adásokat pedig visszanézhetik a Médiaklikken.

Sportolók:
Debreczeni-Klivinyi Kinga (kézilabda) 1. rész > > >, 2. rész > > >
Férfi kardcsapat > > >
Molnár Attila (atlétika) > > >
Németh Nándor (úszás): 1. rész > > >, 2. rész > > >
Pekler Zalán
(sportlövészet) > > >
Pigniczki Fanni
(ritmikus gimnasztika) > > >
Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (úszás) > > >
Chema Rodríguez (férfi kézilabda-válogatott) > > >
Siklósi Gergely (vívás) > > >
Vogel Soma (vízilabda) 1. rész > > >, 2. rész > > >
Varga Ádám (kajak-kenu) > > >

Teljes adások
Úti cél: Párizs 2024., 1. rész
Úti cél: Párizs 2024., 2. rész
Úti cél: Párizs 2024., 3. rész
Úti cél: Párizs 2024., 4. rész
Úti cél: Párizs 2024., 5. rész

Következő adások (M4 Sport)
május: 12., 26.
június: 09., 23.
július: 07., 21.

Borítókép: Vogel Soma (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

További tartalmak