Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Ötösökkel Bajnokok Ligája-döntős az FTC vízilabdacsapata

Ötösökkel Bajnokok Ligája-döntős az FTC vízilabdacsapata

m4sport.hu/MTI
Az FTC férfi vízilabdacsapata 13–13-as rendes játékidő után ötösökkel 5–4-re legyőzte a szerb Novi Beogradot a Bajnokok Ligája elődöntőjében, sikerével pedig bejutott a sorozat fináléjába, ahol az olasz Pro Reccóval csaphat össze.

 

A pénteki döntőt és a bronzmérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

Az ötöspárbaj

A Ferencváros szerzett vezetést. Úgy tűnt, hogy az első emberelőnynek egy rossz passz véget vet, de Vigvári nagyon messziről „mentette” gólra a fórt. A szerbek gyorsan fordítottak, az első két létszámfölényüket magabiztosan értékesítették.

Nem sokáig vezetett a belgrádi együttes, az előző két szezonban még honfitársait erősítő, de tavaly tavasszal a keretből kikerülő, majd a Ferencvároshoz igazoló Mandic egyenlített. Jansik remek lövésével újra az FTC került előnybe, de hamar jött a válasz, Vlahopulosz lövése Nagy blokkjáról vágódott szerencsétlenül a hálóba. A negyed vége előtt újra megszerezte a vezetést a magyar együttes, Argiropulosz megúszásból talált be, azonban a Novi Beograd még így is tudott válaszolni (4-4).

Szerb gólokkal indult a második felvonás – előbb Vlahopulosz labdája „csúszott be” a vízen, majd Lukic lőtt a jobb felső sarokba –, aztán Di Somma óriási lövésével kapaszkodott a Ferencváros. A Novi büntetővel léphetett volna el újra, ám Vlahopulosz kapufára lőtt, Merkulov pedig két elhibázott lövés után kétszer is betalált, így a nagyszünetben az FTC minimális előnyben volt (7-6).

A fordulást követően Mandic révén először került kétgólos előnybe a Ferencváros, sőt, Argiropulosz egy perccel később fórból betalált – mindeközben a szerbek sztárja, Granados már két kiállítás és lőtt gól nélkül állt. A szerbek egy videós vizsgálat után mozdultak el a holtpontról, pedig Vogel nagyot védett, de Vlahopulosz lövése centikkel bent volt.

A magyar válogatott hálóőrének eszén viszont ötösből ezúttal sem tudtak kifogni, most a négyes döntő után visszavonuló kétszeres olimpiai bajnok Filipovic forgácsolta szét a kapufát. A szerbek – akik Granadost elvesztették a harmadik negyed közepén – fórból szépítettek, majd Mandic az egyik, Filipovic pedig a másik oldalon villantotta meg bal kezét. Mandic a következő magyar támadás végén is látványos gólt szerzett, három szerbet süllyesztett el egy lóbálással, mielőtt a hálóba lőtt.

Úgy tünt, az FTC előnye gyorsan eltűnik, miután két emberelőnyt is eredményesen fejezett be a rivális, viszont a második közben Filipovicot a Jansikkal szemben elkövetett túlzott keménység miatt kiállították. Gyakorlatilag ezzel a mozdulattal ért véget a pályafutása, mivel a bronzmeccsen már nem játszhat, ráadásul így négyperces emberelőnybe került a Ferencváros és még ötméterest is lőhetett, amelyet Mandic értékesített (12-10).

A Ferencváros belealudt a záró nyolc perc elejébe, a Novi Beograd két gólt szerzett emberhátrányban és kiegyenlített, végül Merkulovnak sikerült ébresztőt fújnia.

A kiegészülő belgrádiak másfél perccel a vége előtt egyenlítettek, a túloldalon Mandic fórból hibázott, Molnár viszont labdát szerzett és emberelőnybe került az FTC. Nyéki Balázs vezetőedző időt kért, azonban egy rossz passz miatt lövés sem lett a figurából. A meccs utolsó támadása így a Novi Beogradé lett, az időkérés után Vlahopulosz lövése viszont fölé szállt, így akárcsak a Pro Recco és az Olympiakosz között, ebben az elődöntőben is ötméteresek döntöttek.

Ebben a párharcban egyetlen játékos hibázott, utolsó lövőként Szkumpakisz próbálkozását Vogel kifejelte, ezzel döntőbe jutott a Ferencváros.

Az FTC a pénteki döntőben a sorozatban negyedik sikerére hajtó, Zalánki Gergővel felálló olasz Pro Reccóval találkozik.

A Zalánki Gergővel felálló címvédő Pro Recco ötméterespárbajban győzte le Vámos Márton csapatát, a görög Olympiakoszt. A Máltán zajló négyes döntő első szerdai összecsapásán az olasz együttes nagyon gyorsan ellépett riválisától, a görögök azonban háromgólos hátrány dolgoztak le, sőt a hajrában még vezettek is, végül azonban ötméteresek döntöttek – Vámos kettő, Zalánki egy gólt dobott.

Itt a görögöktől ketten is hibáztak – a két magyar értékesítette a maga lövését –, így a Recco a rekordot jelentő, egymást követő negyedik BL-trófeájáért ugorhat medencébe pénteken. A Reccót megelőzően csak egyszer, a jugoszláv Mladost Zagrebnek volt egy triplázása 1968 és 1970 között.


Férfi Bajnokok Ligája, négyes döntő:
elődöntő:
FTC-Telekom Waterpolo (magyar)–Novi Beograd (szerb) 18–17 (4–4, 3–2, 5–4, 1–3) – ötméteresekkel: 5–4
Gólszerzők: Mandics 6, Merkulov 4, Argiropulosz 3, Di Somma, Fekete, Jansik, Varga, Vigvári 1-1

Korábban
Pro Recco (olasz)-Olympiakosz (görög) 13-11 (3-0, 1-2, 3-3, 2-4, 4-2) – ötméteresekkel

A további program:

péntek:
bronzmérkőzés 19.00
döntő 21.00

Borítókép: Gzira, 2024. június 5. Vogel Soma, az FTC-Telekom kapusa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjének (Final 4) elõdöntõjében játszott FTC-Telekom - Novi Beograd mérkõzésen a máltai Gzirában 2024. június 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak